Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

C-peptid

Az inzulin termelés mellékterméke a C-peptid. A pre-inzulinból inzulin és C-peptid képződik egyenlő mennyiségben, tehát a C-peptid mennyiségéből következtetni lehet a termelődött inzulin mennyiségére. Ennek különféle cukorbetegségek diagnosztizálásakor van jelentősége.

Az inzulint a szervezet rövid idő alatt felhasználja, így hamar csökken a vérben keringő mennyisége, míg a C-peptid tovább kimutatható marad. A C-peptid mennyiségét továbbá az injekcióval kívülről bejuttatott inzulin sem befolyásolja, így a C-peptid mérésével pontos képet kaphatunk a szervezet által termelt inzulin mennyiségéről.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat ellenőrzi a hasnyálmirigyben lévő béta sejtek inzulin termelő képességét.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálat elvégzése cukorbetegség gyanúja, igazolt cukorbetegség nyomon követése, vagy túl alacsony vércukorszint esetében, a következő tünetek meglétekor javasolt: izzadás, gyors vagy szabálytalan szívverés, abnormális étvágy, elmosódott látás, zavarodottság, ájulás.

Laborvizsgálat

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

A C-peptid magas szintje arra utal, hogy a szervezet intenzív inzulintermelésben van. Ez például a 2-es típusú diabétesznél, inzulin rezisztencia esetén, Cushing szindrómánál vagy hasnyálmirigy tumornál fordulhat elő.

A normálisnál alacsonyabb C-peptid szint utalhat arra, hogy a szervezet nem termel elég inzulint. Ez például az 1-es típusú diabétesz, az Addison kór és máj betegségek esetén lehetséges, ám azt is jelentheti, hogy a diabétesz kezelés nem megfelelő.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

C-peptid - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link