Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Anti-Müllerian hormon (AMH)

Az anti-Müllerian hormon (AMH) a reproduktív szövetek, így a petefészek és a herék által termelődő hormon. Mennyisége függ kortól és nemtől. A magzati élet során az AMH gátolja a női nemiszervek kifejlődését. Születéskor bizonytalan esetben a szintje segít eldönteni a gyermek nemét, ugyanis férfiak esetében serdülőkorig magas a szintje, míg nőknél ez idő alatt kevés AMH termelődik. Míg a férfiaknál a serdülő kort követően csökkenni kezd, a nőknél emelkedni kezd a szintje a petefészek AMH termelése miatt. Végül a nőknél is csökken az AMH szintje egészen a menopauzáig, amit követően sokszor már nem is mutatható ki a hormon. Az AMH szintjének követésével megbecsülhető a termékenységi időszak, illetve előre jelezhető a menopauza is.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat megmutatja az AMH koncentrációját a vérben.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A szakorvos elrendelheti a vizsgálatot annak érdekében, hogy kiderítse a termékeny korban levő nők teherbeesési esélyeit. Az AMH meghatározása segítheti a menopauza előrejelzését is.

Mesterséges megtermékenyítési kezelés esetén segítséget nyújthat az AMH szint mérése, mivel az alacsony szint utalhat arra, hogy kis mennyiségű petesejt nyerhető a kezelés során.

PCOS diagnózisához is vizsgálandó az AMH szint, ugyanis a többlet-tüszők rendellenesen sok AMH-t termelnek.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

Termékeny korban lévő nők esetében az alacsony AMH szint csökkent termékenységre, illetve a petefészkek nem elégséges működésére utalhat. A lecsökkent AMH érték a változó kort is előrejelezheti.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel szakorvost a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

AMH - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link