Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Perianális C.trachomatis és N.gonorrhoeae önmintaadás PCR

A szexuális úton terjedő betegségeket (vagyis STD-ket – sexually transmitted diseases), szexuális úton terjedő fertőzésként (STI-ként) is ismerik.

Miden olyan fertőzés ebbe a csoportba tartozik, mely bármely nemű szexuális tevékenység révén terjed, függetlenül annak módjától (pl.: orális, anális közösülés). A szexuális úton terjedő kórokozók egy külön csoportját jelenti az anorektális régió STD fertőzései. Az STI-k tünetei gyakran nem specifikusak és látensek, ami kihívást jelent a diagnózis felállításában. Az anorektális STI-k általában az anális közösülés eredményeként alakulnak ki, de oka lehet a nemi szervek fertőzéséből terjedő horizontális terjedés. Az anorektális STI-k előfordulása az elmúlt években emelkedett, ez a tendencia elsősorban az anális receptív közösülés gyakoribbá válásának tulajdonítható, gyakran több hétig nem jelennek meg tünetek, így a fertőzés átvitele más partnerre rendkívül gyakori.

Az anorektális tünetekkel vagy elváltozásokkal küzdő betegeket gyakran kolorektális sebészhez utalják teljes kivizsgálás vagy kezelés céljából. Az anorektális STI-k gyakori panaszai közé tartozik az anális fájdalom, a nagy fájdalmakkal járó székelési inger, a súlyosabb esetben gennyes váladék, vérzés. Az anorektális STI-ben szenvedő betegek értékelése során fontos megjegyezni, hogy a társfertőzés gyakori, és egyes magas kockázatú populációkban a jelentések szerint akár 41%-ot is elérheti. Az anatómiai érintettség és a gyakori kórokozók alapján két klinikai entitás különböztethető meg: distalis (távolabbi a test középpontjától) végbélgyulladás és a vastag- és végbél gyulladás.  A distalis végbélgyulladásban a tipikus mikroorganizmusok közé tartozik a Neisseria gonorrhoeae, a Chlamydia trachomatis, (fertőzések több mit 75% ért ezen két korokozó a felelős) továbbiak a Treponema pallidum és a Herpes simplex vírus. A proctocolitisben gyakoribbak az élelmiszer- vagy víz útján terjedő betegségekhez kapcsolódó korokozók.

Neisseria gonorrhoeae

A Neisseria gonorrhea Gram-negatív diplococcus által okozott gonorrhoea az elmúlt években újjáéledt. Az anorektális átvitel a fertőzött partnerrel való anális, feko-orális oro fekális együttlét során terjedhet. A gonococcus cervicitisben szenvedő nők 35-50%-ának lesz egyidejű végbélfertőzése, amely vélhetően a genitális fertőzés egybefüggő terjedésének következménye.

A rektális gonorrhoea gyakran látens. Az inkubációs periódus 5-10 napig tart, ezt követően a tünetek közé tartozhat a viszketés, székrekedés, nyálkahártya gennyes vagy véres anális váladékozása, fájdalom és tartósan fennálló, nagy fájdalmakkal járó székelési inger.

Chlamydia trachomatis

A Chlamydia trachomatis éves előfordulási gyakorisága folyamatosan növekedik. Mind az anális közösülés, mind az orális-anális közösülés a fertőzés okainak tekinthető.

A Chlamydia trachomatis egy kizárólag sejten belüli baktérium, két különböző szerotípusok által okozott klinikai tünetegyüttes kórokozója. A C. trachomatis szerotípusai, a DK [non-lymphogranuloma venereum (LGV) törzsek] a végbélgyulladás (proctitis) enyhe formáját okozhatják minimális tünetekkel (tartósan fennálló, nagy fájdalmakkal járó székelési inger fájdalom, váladékozás) 5-14 napos lappangási idő után; a fertőzések azonban gyakrabban tünetmentesek.

C. trachomatis L1, L2 és L3 szerotípusai egy másik klinikai kórképért az LGV-ért (lymphogranuloma venereum) felelősek. A DK szerotípusokkal ellentétben az LGV agresszívabb végbélgyulladást (proktitist) produkál anális, perianális vagy végbélfekélyekkel, gennyes vagy nyálkahártya-váladékkal, és alhasi görcsökkel vagy fájdalommal. A betegek perirektális tályogokkal, anális repedésekkel és sipolyképződéssel is jelentkezhetnek. Ez a klinikai entitás a Crohn-betegséget utánozhatja a krónikus hasmenés és a perianális sipoly kialakulása miatt.

PCR gép

Önmintaadás

Önmintavételezés, mintavételi tampon használata ajánlott, valamint az erre épülő PCR-el nagy érzékenységgel a korokozó DNS-e kimutatható, szemben a drága és időigényes tenyésztésekkel.

A perianális STD korokozók megjelenése megteremtette az igényét az önmintavételi lehetőségek kifejlesztésére, ezért a Medicover Diagnosztikai Központban egyedülálló módon kialakításra került egy olyan kimutatási módszer, amelynek segítségével lehetőség van a perianális régióból származó minta önmintaadást követő PCR alapú meghatározásra.

A mintavételi szabályokat szigorúan betartandó folyamat során az önmintaadást követően a minta laboratóriumunkban feldolgozásra kerül, melynek eredményét, minta átadástól számított 5 munkanapon belül biztosítjuk.

Mit mutat meg a vizsgálat?

PCR vizsgálataink során a két legjelentősebb közegészségügyi problémát jelentő korokozó örökítő anyagának a meghatározást végezzük.

Kimutatható kórokozók:

  • C.tarchomatis
  • N.gonorhoeae

A perianális önmintavétel során vett minták nem azonosak az urogenitális traktusból (húgycső minták, női genitáliák) orvosi mintavétel során levett mintáival, amelyből STD kimutatás történik.

Tünetek esetén az önmintavételi eljárások nem helyettesítik a szakorvosi mintavételt.

Perianális C.trachomatis és N.gonorrhoeae önmintaadás PCR - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link