Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Makrolid-rezisztenciával összefüggő mutációk

A Mycoplasma genitalium egy olyan organizmus, amely képes gyulladást indukálni az urogenitális traktusban a gazdaszervezet hámsejtjeihez való tapadással, melynek során akut gyulladásos tüneteket vált ki.

A Mycoplasma genitalium (MG) a nem-gonococcusos urethritis (NGU) és a nem-chamydiális urethritis gyakori okozója. A fertőzés mindkét nem esetében húgyúti betegségeket, ízületi gyulladást okozhat, kezeletlenül pedig komoly szövődmények léphetnek fel. Férfiak esetében prosztatagyulladást és húgycsőgyulladást idéz elő. A tünetek a fertőzést követő néhány héten belül jelentkezhetnek, de akár évekig lappanghat a szervezetben, majd hirtelen fellángol.

Nőknél hüvelygyulladást, bakteriális vaginózist és kismedencei gyulladás kísérik. Terhesség és a szülés idején a nőket és a születendő gyermekre nézve is veszélyes kórokozó, amely vetélést, koraszülést, gyermekágyi lázat is előidézhet. Az anya fertőzöttsége tüdőgyulladást, légzési elégtelenséget okozhat az újszülöttben.

A makrolidok a különböző bakteriális fertőzések kezelésében és kezelésében alkalmazott gyógyszerek igen elterjedt antibiotikum csoportja. A makrolidokat elterjedten használják, mint pl. tüdőgyulladás, arcüreggyulladás, torokgyulladás, mandulagyulladás, szövődménymentes bőrfertőzések és középfülgyulladás vagy Helicobacter pylori-fertőzés, de általánosan használják szexuális úton terjedő fertőzések, például gonococcus és chlamydiás fertőzések kezelésére.

A Mycoplasma genitalium nehezen tenyészthető organizmus, hetekig-hónapokig tart a tenyésztése.

Laboratóriumi diagnózis szexuális úton szerzett M. genitalium makrolid rezisztencia vizsgálatakor

A genotípusos rezisztencia egyidejű vizsgálata ajánlott a kezeléshez szükséges információk megismerése érdekében, tekintettel a gyakori antimikrobiális rezisztencia miatt.

A Medicover Diagnosztikai Központ PCR laboratóriumában található makrolid-rezisztenciával összefüggő mutációk (23S rRNS) valós idejű PCR kimutatására szolgáló teszttel történik.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vattapálcával (vagy speciális PCR-mintavevővel) levett klinikai minták steril fiziológiás sóoldatba áztatva, vagy transzport közegben belemosva, hűtve napokig tárolhatóak a vizsgálat elvégzéséig.

mycoplasma

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

A diagnózishoz elengedhetetlen a releváns mintavétel, amely különösebb előkészületet nem igényel, a nap bármely szakaszában elvégezhető, étrendi előírás nincs. A vattapálcával (vagy speciális PCR-mintavevővel) levett klinikai minták steril fiziológiás sóoldatba áztatva, vagy transzport közegben belemosva szükséges a laborba eljuttatni. Javasoljuk azonban, hogy a mintavétel előtti 4 órában kerülje az illatosított tusfürdők, intim zuhanyok használatát.

Mit jelent az eredmény?

Pozitív eredmény esetén megfelelő antibiotikum kiválasztása elengedhetetlen, mivel a makrolid alapú terápia hatástalannak bizonyul.

Pozitív eredmény esetén kezelőorvosa a páciens kórelőzménye és az összes lelete alapján állítja fel a végleges diagnózist és határozza meg a szükséges terápiát.

Makrolid-rezisztenciával összefüggő mutációk - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link