Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Lymphogranuloma Venereum (LGV)

A Chlamydia trachomatis (Ct) egy Gram-negatív, obligát intracelluláris kórokozó, amely a világszerte több mint 110 millió szexuális úton terjedő betegségért felelős, melynek következményei lehetnek súlyosabb esetekben  kismedencei gyulladásos betegségek, méhen kívüli terhesség  és a meddőség. A C.trachomatis fertőzés okozhatja a lymphogranuloma venereum (LGV) betegséget is, amely egy krónikus betegség.

AZ LGV betegséget okozó invazív Chlamydia trachomatis (L1,L2,L3) törzsek az uro/-anogenitális szervek nyálkahártyáján behatolva a regionális nyirokutakon át terjednek és a lokális elváltozáson túl a lágyéki nyirokcsomó duzzanatát okozzák. A behatolási kapu függvényében különféle tünetek kísérhetik a klasszikusan 3 stádiumú megbetegedést.

Endémikus trópusi/szubtrópusi formája Európában ritka, 2003-2004 során azonban egy hollandiai járvány kapcsán fény derült a homo-/biszexuális férfipopulációban (MSM) halmozódó proctitises esetekre. Azóta számos európai országban ez a rizikócsoport (elsősorban a HIV-pozitívok) tekinthető az LGV által leginkább veszélyeztetett közösségnek.

Fertőzőforrásként a tünetmentes hordozók is szerepelhetnek, ezért is kiemelt jelentőségű a kontaktuskutatás és a rizikócsoportba tartozók szűrése. Irodalmi adatok alapján ugyanis a rectalis LGV-pozitív Chlamydia-fertőzöttek akár egynegyede is tünetmentes lehet.

Bár az LGV tünetei a fertőzés behatolási helyétől és a fertőzés stádiumától függően változhatnak, a genitális fekély és a lágyéktáji nyirokcsomó-gyulladás a betegség klasszikus megjelenési formái.

Laboratóriumi diagnózis szexuális úton szerzett LGV-ben

A Medicover Diagnosztikai Központ új differenciál diagnosztikai tesztje alkalmas a C. trachomatis (LGV) meghatározására genitális mintákból. Az LGV-diagnózis a gyanús klinikai tünetekkel jelentkező, rizikócsoportba tartozó betegek esetében is célzott molekuláris biológiai vizsgálatokat igényel, mivel a feltételezett etiológiai ágens genocsoport-szintű azonosítását igényli. A levett mintákból a Chlamydia trachomatis hagyományos PCR-módszerrel történő DNS-kimutatását követően specifikus LGV-realtime PCR-rel lehet megerősíteni a diagnózist.

Mikor ajánlott a vizsgálat elvégzése?

STI fertőzött egyéneknél (HIV-, HBV-, HCV-pozitivitás, illetve egyéb frissen diagnosztizált nemi betegség kapcsán); szexmunkásoknál, MSM férfiaknál, C.trachomatis pozitív minták esetében.

LGV

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vattapálcával (vagy speciális PCR-mintavevővel) levett genitális minták steril fiziológiás sóoldatba áztatva vagy trasznport közegben belemosva,  hűtve napokig tárolhatóak a vizsgálat elvégzéséig.

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

A diagnózishoz elengedhetetlen a releváns mintavétel, ami az adott elváltozásoknak megfelelően leggyakrabban a primer anogenitális, ulceratív léziókból származó minta, vagy anorektális, hámsejtdús váladék, illetve ágyéki nyirokcsomó-aspirátum vételére irányulhat.

A mintavétel különösebb előkészületet nem igényel, a nap bármely szakaszában elvégezhető, étrendi előírás nincs. Javasoljuk azonban, hogy a mintavétel előtti 4 órában kerülje az illatosított tusfürdők, intim zuhanyok használatát.

Mit jelent az eredmény?

Pozitív eredmény esetén kezelőorvosa kórelőzménye és az összes lelete alapján állítja fel a végleges diagnózist és határozza meg a szükséges terápiát.

Pozitív eredmény esetén, partner/partnerek szűrése feltétlenül ajánlott.

Lymphogranuloma Venereum (LGV) - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link