Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Influenzavírus és koronavírus komplex vizsgálata

Az influenza egy olyan akut légúti fertőző betegség, amit az influenzavírus okoz, továbbá az akut légúti vírusfertőzések (ARVI) kóroki tényezője is egyben. Az influenza gyakoriságát és a megbetegedések számát tekintve az ARVI az első helyen áll a világon, az összes fertőző betegség 95 %-át teszi ki. A betegség halálozási aránya továbbra is magas: 2 millió ember hal meg évente influenzában.

Az influenzavírusok az Ortomyxoviridae családba tartoznak, amely 3 nemzetséget foglal magában: influenza A vírus, influenza B vírus és influenza C vírus. Az influenza nem okoz tartósan fennálló vagy lappangó fertőzést, a népesség körében folyamatos, direkt egyénről egyénre történő akut fertőzéssel marad fenn. Magas, 39-39,5 fokos lázzal, elesettséggel, valamint végtag és fejfájással jár, de kezdetben enyhébb légúti tüneteket okoz az influenza. Fertőzés során a vírusok az egész légútra hatással vannak, leglényegesebb változások a tüdőben jönnek létre. Továbbá akut diffúz gyulladás figyelhető meg a garatban és a légcsőben. Szövődményként elsősorban a tüdőgyulladás kiséri.

Az influenza A vírus világszerte elterjedt és szezonális járványokat okoz. Ebbe a csoportba tartozó vírusok közé sorolható a nagy világjárványok kitöréseit okozó sertésinfluenza (H1N1) és madárinfluenza (H5N1) is. Az influenza B vírussal való fertőzés esetén a betegség általában enyhébb formában zajlik, és főként gyermekeket és fiatal felnőtteket érint.

Az influenzavírus mellett szintén, jelentős légúti kóroki tényezőként szerepel a humán koronavírus, amely igen súlyos tünetegyüttest mutató szerológiai változata (SARS, MERS) 2003 előtt nem cirkulált a népesség körében. A vírus átadáshoz szoros kontaktus (direkt érintkezés, cseppfertőzés, közös használati tárgyak eseténként aeroszol) szükséges. A 2019-ben Kínában kezdődött világjárvány a Covid-19 (Corona Virus Desease, azaz koronavírus okozta betegség), amelyet a SARS-CoV-2 vírus okoz. A vírusürítés a fertőzést követően a 3. napon a lázas állapot megjelenésével exponenciálisan emelkedik, az 5-7. napon éri el a csúcsát. A SARS-CoV-2 ez idáig legsúlyosabb megbetegedést okozó koronavírus. Mind a felsőlégutakat, mind pedig a léghólyagok epithelsejtjeit (hámszövetsejtek) is fertőzi tüdőgyulladást okozva. A vírus más szervekben, mint például a vékonybélben, lépben, vesében, májban, valamint a székletben is megjelenhet. A patológiás elváltozást az interleukinok (a fehérvérsejtek és a szervezet más sejtjei által előállított rövid proteinek, szignálmolekulák) fokozott termelése válthatja ki. Idős emberekben jelentősebb mennyiségben szabadulnak fel ezek az anyagok, ezért alakulhatott ki súlyosabb kórkép az idősebb generációkban. Tünetek: az első légúti jelek közé tartozik a non-reproduktív köhögés, légzésrövidülés, hirtelen kezdődő 38 fokot meghaladó láz, hidegrázás, enyhe légúti tünetek, fejfájás, izomfájdalom, rossz közérzet, nehézlégzés, súlyosabb estben tüdőgyulladás.

lázmérő

Mindkét légúti fertőzés részben hasonló tünetegyüttessel jelentkezhet, ezért fontos, ha légúti megfázásra gyanakszik, multiplex vizsgálatot végezzen, melynek segítségével több kórokozó, több fertőzési ágens egyszerre vizsgálható.

Mit mutat a vizsgálat?

A SARS-CoV-2/Influenza Multiplex tesztek alkalmazásával lehetőség van SARSCoV-2 és az influenza A/B kimutatására egyszerre, Real-Time PCR módszerrel.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálat elvégzése az alábbi esetekben ajánlott mindenkinek:

  • ha COVID-19-cel vagy influenzával fertőzöttekkel érintkezett, életkortól függetlenül
  • ha fertőzési gócokban tartózkodott (a lehetséges fertőzés korai felismerése és a fertőzés további terjedésének megelőzése érdekében)
  • influenzatünetek esetén, életkortól függetlenül, olyan esetekben, ha kapcsolatba került COVID-19 fertőzöttekkel
  • influenzatünetekkel nem rendelkező személyek (a fertőzés lehetséges érintettjei) a koronavírus korai kimutatása céljából

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz orr- vagy garatváladék-mintára van szükség. Garatminta esetén éhgyomor szükséges, mintavétel előtt szájhigiéniát és az ivást is mellőzni kell.

Mire utalhat az eredmény?

Amennyiben a vizsgálat influenzára vonatkozó része pozitív, de a COVID-19 teszt eredménye negatív, influenzafertőzés áll fenn, míg fordított esetben SARS-CoV-2-vel fertőzött a páciens, nem influenzás. Ha mindkét eredmény negatív, más betegség állhat a panaszok hátterében.

Mi a teendő a vizsgálat után?

Eredménytől függően mindenképpen ajánlott háziorvos, szakorvos értesítése, valamint az adott járványügyi szabályok betartása.

Influenzavírus és koronavírus komplex vizsgálata - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link