Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Hüvelyi mikrobiom vizsgálat

Mi a mikrobiom?

Becslések szerint az emberi szervezet több, mint 1014 (100 billió) sejtet tartalmaz, melynek csak igen kis százaléka a saját sejt. Minden egyes sejtünkre 10 mikroorganizmus jut, melyek összességét mikrobiomnak nevezzük. A humán mikrobiom a szervezetünkben élő mikrobák genetikai állományának összessége. Ezek a mikrobák szimbiózisban élnek velünk, bennünk, rajtunk, védenek, táplálnak, és táplálkoznak. Kolonizálják bőrünket, fogainkat és nyálkahártya felületeinket – szájüreget, gyomrot, bélrendszert, ivarszereket – is, tehát minden olyan felületet, amely valamilyen formában a külvilággal érintkezhet.

Mit kell tudni a hüvelyi mikrobiomról?

A hüvelyben normál viszonyok között is többféle baktérium található, melyek egészséges hüvelyflórát biztosítanak, és megakadályozzák a kórokozók bejutását.

A hüvely nem steril, aerob és anaerob mikróbák is kimutathatók, melyeket a teszt is vizsgál.

A hüvelyi mikrobiom eltéréseit több tényező befolyásolja. Szerepet játszik az életkor, az életmódbeli változások, szexuális szokások illetve a hormonális változások is (pl. hormonális fogamzásgátló használata, várandósság ideje, menopauza).

Nőgyógyászati mintavétel

Domináns baktériumflóra a Lactobacillus, de ennek is több típusa detektálható: a Lactobacillus crispatus, a Lactobacillus gasseri, a Lactobacillus iners és a Lactobacillus jensenii.  A Lactobacillusokon kívül a hüvelyi mikrobiomban az Atopobium vaginae, a Gardnerella vaginalis, a Prevotella bivia és az 1-es típusú Megasphaera species is kimutatható.

Mit mutat a hüvelyi mikrobiom vizsgálat?

A Lactobacillusok mennyisége és arányai alapján a hüvelyi mikrobiom 5 típusba sorolható, melynek alapján az egészséges állapot, a bakteriális vaginózis, illetve reprodukció szempontjából ideális hüvelyi mikrobiom is meghatározható.

Bakteriális vaginózisban az anaerob mikrobák dominálnak. A mikrobiom vizsgálata alapján az STD-re (szexuálisan átvihető betegségek) és a kismedencei gyulladásra való hajlam is becsülhető.

Tanulmányok kimutatták, hogy azoknál az állapotos nőknél, akiknél koraszülés várható, sajátos mikrobiom mutatható ki, ezért a vizsgálat elvégzése segítheti a klinikust annak megítélésében, hogy várható-e koraszülés.

Mikor ajánlott a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálat javasolt lehet többek között:

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

Mintavétel történhet nőgyógyász által, nőgyógyászati szakvizsgálat során, illetve önmintavételes formában is.

A megfelelő minőségű vizsgálati minta biztosításához a mintavételt megelőzően az alábbiakra kell figyelni:

  • a mintavétel menstruáció alatt nem lehetséges
  • a szexuális aktusnak, és vízzel történő mosakodásnak nincs hatása a teszt eredményére, azonban mintavétel előtt 3 napig javasolt a szexuális aktustól tartózkodni
  • ne használjon krémeket, kenőcsöt, kúpokat vagy ecsetelőt a mintavétel előtt
  • a különféle antibiotikumos kúrák befolyásolják a vizsgálat eredményét, ezért a vizsgálatot az előírt terápia befejezését követően 3-5 nappal később lehetséges elvégezni

A mintavételhez speciális mintavételi eszközt biztosítunk, a mintát csak ebben áll módunkban elfogadni. A mintavételi eszközt a vizsgálatot megelőző napon klinikánk recepcióján veheti át, melyhez részletes mintavételi tájékoztatót is mellékelünk.

A mintát kérjük legkésőbb a mintavételt követő 2. napon adja le klinikánkon.

Mikorra várható az eredmény?

A hüvelyi mikrobiom összetételét mutató lelet elkészülési ideje 25 munkanap.

A hüvelyi mikrobiom vizsgálat ára

Amennyiben nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat keretében szeretné a mintavételt elvégeztetni, a mintavétel díjáról kérjük érdeklődjön telefonos ügyfélszolgálatunkon.

Hüvelyi mikrobiom vizsgálat - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link