Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Borrelia burgdorferi PCR

A Lyme-kór egy többrendszerű és többlépcsős kullancs által terjesztett fertőzés, amelyet a Borrelia burgdorferi sensu lato (Bbsl) komplexumban lévő spirocheta baktériumok okoznak.

A Lyme-kór a leggyakrabban jelentett kullancs által terjesztett fertőzés Európában és Észak-Amerikában, amely becslések szerint évente 300 000 esetet okoz az Egyesült Államokban, és 85 000 esetet Európában.

A Lyme-kór klinikai jellemzői széles körűek, és összetéveszthető különféle immun- és gyulladásos rendellenességekkel. A B burgdorferi által okozott korai lokalizált Lyme-kór klasszikus jele az erythema migrans (EM), a kokárdaszerű bőrpír, amely az egyének körülbelül 80%-ánál fordul elő.  Jelenleg a legelterjedtebb meghatározási módja a szerológiai vizsgálatok.

A szerológia azonban csak 1-2 héttel a tünetek megjelenése után lehet pozitív, és csökkent érzékenységet mutathat a fertőzés kimutatására. Ezért a Bbsl DNS kimutatása PCR segítségével hasznos kiegészítője lehet az akut betegség kimutatására szolgáló szerológiai vizsgálatoknak. A Lyme PCR-t ajánlott a szerológiai tesztekkel együtt elvégezni, és az eredményeket korrelálni kell a szerológiai és epidemiológiai adatokkal, valamint a beteg klinikai képével.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

Tartósan fennálló ízületi gyulladás, gyengeség, levertség, meghatározatlan izom fájdalom esetén, ha minden más kóroki tényezőt kizárunk.

Természetjárást követően bármilyen jellegű végtagokon megjelenő meghatározatlan piros foltok, valamint kullancscsípés, kullancs eltávolítás esetén.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálatot vénából vett vérmintából, esetleges bőr-biopsziából, valamint a bőrből eltávolított kullancsból tudjuk elvégezni.

Kullancsminta esetében párhuzamosan vérminta beküldése is javasolt.

Kullancsok tárolása, és eljuttatása steril vizeletes pohárban lehetséges.

borrelia burgdorferi

Mire utalhat az eredmény?

A pozitív eredmény a Borrelia burgdorferi, B mayonii , B afzelii vagy B garinii DNS jelenlétét jelzi, amelyek a Lyme-kór fő kórokozói. A negatív eredmény azt jelzi, hogy a mintában nincs kimutatható cél-DNS. A PCR vizsgálat diagnosztikai érzékenységi korlátai miatt a negatív eredmény nem zárja ki a szervezetben az előrehaladott, vagy a fertőzés késői szakaszában lévő Lyme-kór jelenlétét.

Borrelia burgdorferi PCR - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link