Skip to content Skip to footer

Triptáz

A triptáz a hízósejtekben termelődő fehérje bontó enzim. A hízósejtek a kötőszövetekben található sejtek, melyek allergiás reakció esetén fokozott hisztamin termeléssel reagálnak. A hízósejtek aktivációjának eredményeként a béta-triptáz szint megemelkedik a szérumban, ami súlyos allergiás reakcióra, anafilaxiára utal.

Az anafilaxia azonnali túlérzékenységi reakció, mely az allergén hatást követően többnyire perceken belül jelentkezik. Bőrviszketés, hólyagos gyulladás (erythema), csalánkiütés (urticaria), a nyelv, az ajkak és a szemkörnyék duzzanata (angioödéma), kötőhártya-gyulladás, az orrnyálkahártya gyulladása (rhinitis) kíséri, súlyos esetben hörgőgörcs, szívritmuszavar, halálfélelem vagy tudatzavar is felléphet.

A hízósejtek aktivitását bármilyen anyag képes kiváltani, és ezáltal anafilaxiát okozni. Előidézheti élelmiszer (leggyakrabban mogyoró, dió, tenger gyümölcsei), rovarcsípés (méh, vagy darázs), gyógyszerek (antibiotukumok, NSAID gyulladáscsökkentők, aszpirin), latex, de akár a nagymértékű fizikai terhelés is.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat segítségével meghatározható a vér szérum triptáz szintje, ami igazolja az anafilaxiát.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálat elvégzése anafilaxiára utaló tüneteket követően javasolt, a rosszullétet követő 12-24 órán belül. Ebben az időintervallumban kimutathatók a szérumban az emelkedett triptáz szint, ami igazolja az anafilaxia fennállását.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálat elvégzéséhez vénából vett vérminta szükséges.

Mire utalhat az eredmény?

Az emelkedett triptáz szint bizonytalan allergiás tünetek esetén igazolja az anafilaxia fennállását. Ennek ismeretében a későbbiekben megelőzhető a súlyos anafliaxiás tünetek megjelenése az allergénnel történt érintkezést követően.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A laborvizsgálati lelet önmagában nem minősül diagnózisnak, ezért a szükséges egyéb vizsgálatok, illetve a szükséges terápia meghatározásához minden esetben keresse fel kezelőorvosát. Az anafilaxiát kiváltó allergén(ek) további IgE specifikus laboratóriumi vizsgálatok segítségével azonosítható(k).

Triptáz - Medicover