Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Tejallergia molekuláris (komponens alapú) vizsgálat

Tejallergia gyanúja esetén közvetlenül a tej fogyasztását követően változatos tünetek jelentkezhetnek: bőrelváltozások (viszkető, vörös foltok, csalánkiütés, ekcéma), emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás, haspuffadás) és légúti panaszok (fulladás, asztma, gégevizenyő). Súlyos esetben akár anafilaxiás roham is kialakulhat, amit a tejfogyasztást követően, rövid időn belül megjelenő hasi fájdalom, ajak, gége és nyelvdagadás jelez, sőt a súlyos allergiás reakció akár életveszélyes keringés összeomlást is okozhat.

Molekuláris (komponens alapú) allergia vizsgálat lényege

Az alábbi tej összetevők elleni allergiát vizsgáljuk molekuláris allergén specifikus IgE teszt segítségével: kazein IgE (Bos d8 IgE). α-lakalbumin IgE (Bos d4 IgE), β-laktoglobulin IgE (Bos d5 IgE) és tej laktoferrin (nBosd).

A nemzetközileg elismert módszer előnye, hogy elkülöníthetővé válik a fokozott rizikójú „high risk” és az enyhébb tüneteket okozó „low risk” allergia.

Míg az igazoltan high risk típusoknál az allergén teljes kerülése javasolt, addig a low risk csoportba sorolt allergének esetén a tiltás már nem ennyire szigorú, ez pedig lényeges könnyebbséget jelenthet az allergiás panaszoktól szenvedő páciens számára életvitelének alakítása szempontjából.

Ez azt jelenti, hogy kazein pozitivitás esetén a tej minden formája kerülendő, míg a másik két allergén okozta pozitivitás esetén forralt tej, kis mennyiségben fogyasztható.

Tejmentes diéta mellett a tesztek eredménye negatív is lehet.

Vérvétel

A tejallergia molekuláris vizsgálat eredménye önmagában még nem elég a diagnózis felállításához. A megfelelő életmód és táplálkozási szokások kialakításához gasztroenterológus szakorvosunk rendelkezésére áll.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A tejallergia molekuláris vizsgálathoz nem szükséges éhgyomor.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 10. munkanap után.

Tejallergia vizsgálat - molekuláris (komponens alapú) vizsgálat - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link