Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Szexuális úton terjedő betegségek (STD 4) vizsgálata vizeletből, genitális mintából (C.trachomatis, N.gonorrhoeae, U.urealiticum, M.genitalium)

A szexuális úton terjedő betegségekre jellemző, hogy hosszú éveken át tünetmentesen lappanganak a szervezetben, vagy minimális, jellegtelen tünetek jelentkeznek. Sok esetben a vizsgálat csak akkor történik meg, amikor a folyamatok már előrehaladott, visszafordíthatatlan állapotot mutatnak és szövődmények jelennek meg.

Az elhanyagolt fertőzések nőknél hüvelyi panaszokat és más nőgyógyászati problémákat, valamint kismedencei fájdalmat okozhatnak, növelik a meddőség esélyét, a várandóság alatti komplikációk kialakulását (vetélés, koraszülés), valamint az újszülött fertőzöttségét is.

Férfiak esetében az idejében ki nem mutatott fertőzések prosztatagyulladást és húgycsőgyulladást idézhetnek elő.

Milyen tételeket tartalmaz az STD 4 laboratóriumi tesztje?

Chlamydia trachomatis

Ez a baktérium a fertőzött szervezet sejtjein belül él és szaporodik. Szexuális együttlét során juttatja át a fertőzött fél a partnerének, amely orális és anális aktus során is bekerül a szervezetbe.

Nőknél a méhnyakgyulladás fő okozója, de felszálló fertőzésként tovább terjedve kismedencei gyulladást, a petevezetéket megbetegítve annak elzáródását és meddőséget eredményezhet. Sokszor egyáltalán nem okoz tünetet, ha mégis, akkor gennyes-véres hüvelyfolyás formájában jelenik meg.

Férfiak esetében kezeletlenül a meddőség és az ízületi gyulladás a legveszélyesebb szövődményei. Tünetei a vizeléskor fellépő égő érzés, fájdalom, folyás a húgycsőből és kellemetlen érzés a herék tájékán.

Neisseria Gonorrhoeae

Közismertebb nevén a tripper vagy kankó néven ismert szexuális betegséget kiváltó baktérium, amely a nemi szervek, a húgycső és a végbél nyálkahártyájának sejtjeit fertőzi meg. Gonorrhoeát a szexuális együttlét során nem csak hüvelyi, de anális és orális aktus révén is el lehet kapni, és nagyobb a veszély a fertőzésre azok esetében, akik gyakran váltogatják szexuális partnereiket.

A fertőzött férfiak közel 10%-a teljesen tünetmentesen él, így tudtuk nélkül adják tovább a fertőzést.

Chlamydia trachomatis

A betegség könnyen kezelhető, ellenben, ha ez elmarad, súlyos szövődmények alakulhatnak ki. Kezdetben tünetszegény, nőknél vizelési panaszokat okozhat, később a belső nemi szervekre terjedve meddőséget eredményezhet (ezért nagyon fontos az időben alkalmazott antibiotikus terápia), míg férfiak esetében vizeléskor égő érzés, folyás a húgycsőből, heretáji fájdalom vagy kellemetlen érzés tapasztalható.

laboratóriumi teszt

Ureaplasma urealiticum, Mycoplasma genitalium

A fertőzés mindkét nem esetében húgyúti betegségeket, ízületi gyulladást okozhat, kezeletlenül pedig komoly szövődmények léphetnek fel. Férfiak esetében prosztatagyulladást és húgycsőgyulladást idéz elő. A tünetek a fertőzést követő néhány héten belül jelentkezhetnek, de akár évekig lappanghat a szervezetben, majd hirtelen fellángol.

Nőknél hüvelygyulladást, bakteriális vaginózist és kismedencei gyulladás kísérik. Terhesség és a szülés idején a nőket és a születendő gyermekre nézve is veszélyes kórokozó, amely vetélést, koraszülést, gyermekágyi lázat is előidézhet. Az anya fertőzöttsége tüdőgyulladást, légzési elégtelenséget okozhat az újszülöttben.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vattapálcával (vagy speciális PCR-mintavevővel) levett klinikai minták steril fiziológiás sóoldatba áztatva vagy traszportközegbe belemosva, hűtve napokig tárolhatók a vizsgálat elvégzéséig.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A diagnózishoz elengedhetetlen a releváns mintavétel, amely különösebb előkészületet nem igényel, a nap bármely szakaszában elvégezhető, étrendi előírás nincs. A vattapálcával (vagy speciális PCR-mintavevővel) levett klinikai mintákat steril fiziológiás sóoldatba áztatva, vagy transzportközegbe belemosva szükséges a laborba eljuttatni.

Vizelet esetében a reggeli elsősugaras vizelet ajánlott. Javasoljuk azonban, hogy a mintavétel előtti 4 órában kerülje az illatosított tusfürdők, intim zuhanyok használatát.

Mit jelent az eredmény?

Pozitív eredmény esetén kezelőorvosa kórelőzménye és az összes lelete alapján állítja fel a végleges diagnózist és határozza meg a szükséges terápiát.

Pozitív eredmény esetén, partner/partnerek szűrése feltétlenül ajánlott.

Szexuális úton terjedő betegségek (STD 4) vizsgálata vizeletből, genitális mintából (C.trachomatis, N.gonorrhoeae, U.urealiticum, M.genitalium) - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link