Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Az STD 5 csomag genitális mintavétel eredménye 48, illetve 72 órán belül is elérhető sürgősségi felár ellenében. Tovább az árlistára >>>

Szexuális úton terjedő betegségek (STD 5) vizsgálata vizeletből (C.trachomatis, N.gonorrhoeae, T.vaginalis, U.urealiticum, M.genitalium)

A szexuális úton terjedő betegségekre jellemző, hogy hosszú éveken át tünetmentesen lappanganak a szervezetben, vagy minimális, jellegtelen tünetek jelentkeznek. Sok esetben a vizsgálat csak akkor történik meg, amikor a folyamatok már előrehaladott, visszafordíthatatlan állapotot mutatnak és szövődmények jelennek meg.

Az elhanyagolt fertőzések nőknél hüvelyi panaszokat és más nőgyógyászati problémákat, valamint kismedencei fájdalmat okozhatnak, növelik a meddőség esélyét, a várandóság alatti komplikációk kialakulását (vetélés, koraszülés), valamint az újszülött fertőzöttségét is.

Férfiak esetében az idejében ki nem mutatott fertőzések prosztatagyulladást és húgycsőgyulladást idézhetnek elő.

Az urogenitális fertőzések (szexuális úton terjedő fertőzések) fő kórokozói a következők:

  • Neisseria gonorrhoeae
  • Chlamydia trachomatis
  • Trichomonas vaginalis
  • Mycoplasma genitallium

Ezeknek a kórokozóknak a szerepe az urogenitális traktus betegségeinek kialakulásában bizonyított, és ma már nem kérdéses molekuláris biológiai módszerekkel (real time polimeráz láncreakció PCR (NAAT teszt)) történő meghatározás fontossága.

Az Ureplasma sp. nem tekinthető klasszikus szexuális korokozóknak, de szülés esetében, illetve nem gyógyuló húgyúti gyulladás bakteriális vaginozis során a vizsgálatot érdemes elvégezni.

Milyen tételeket tartalmaz az STD 5 laboratóriumi tesztje?

Chlamydia trachomatis

Ez a baktérium a fertőzött szervezet sejtjein belül él és szaporodik. Szexuális együttlét során juttatja át a fertőzött fél a partnerének, amely orális és anális aktus során is bekerül a szervezetbe.

Az öt STD közül a leggyakoribb a chlamydia fertőzés, amely a reproduktív rendszer szerveit érinti. Chlamydia fertőzés előfordulhat klinikai tünetekkel és tünetmentesen is, de függetlenül a tünetek jelenlététől a Chlamydia fertőzés súlyos szövődményeket okoz a reproduktív rendellenességek és a reprodukciós zavarok formájában mindkét nem esetében. A férfi és női meddőség egyik fő kóroki tényezője. A korokozó átadása nemi közösülés során vagy a gyermek születésekor a fertőzött nemi szerveken keresztül történik.

Hosszú távú jelenlegi, fel nem fedezett és kezeletlen fertőzés esetén a nőknél a baktériumok behatolnak a méhen keresztül a felső nemi szervi traktusba, végül olyan szövődményekhez vezetnek, mint például kismedencei gyulladás, méhen kívüli terhesség és petevezeték elzáródás. Sokszor egyáltalán nem okoz tünetet, ha mégis, akkor gennyes-véres hüvelyfolyás formájában jelenik meg.

A férfiaknál a Chlamydia fertőzés szövődményei lehetnek a here- és mellékheregyulladás, illetve a szexuális úton történő szerzett reaktív ízületi gyulladás. A férfiaknál a chlamydia fertőzés a reproduktív képességek csökkenésével is jár, a spermiumokra gyakorolt közvetlen hatások következtében: a spermiumok érése, mobilitása és életképessége. Tünetei a vizeléskor fellépő égő érzés, fájdalom, folyás a húgycsőből és kellemetlen érzés a herék tájékán.

Chlamydia trachomatis

Ritkábban a Chlamydia fertőzés a végbél, a száj- és garatnyálkahártya, a szem kötőhártyáját érinti, kötőhártya- valamit nyálkahártyagyulladás formájában jelentkezik.

Neisseria Gonorrhoeae

Közismertebb nevén a tripper vagy kankó néven ismert szexuális betegséget kiváltó baktérium, amely a nemi szervek, a húgycső és a végbél nyálkahártyájának sejtjeit fertőzi meg. Gonorrhoeát a szexuális együttlét során nem csak hüvelyi, de anális és orális aktus révén is el lehet kapni, és nagyobb a veszély a fertőzésre azok esetében, akik gyakran váltogatják szexuális partnereiket.

A fertőzött férfiak közel 10%-a teljesen tünetmentesen él, így tudtuk nélkül adják tovább a fertőzést.

A betegség könnyen kezelhető, ellenben, ha ez elmarad, súlyos szövődmények alakulhatnak ki. Kezdetben tünetszegény, nőknél vizelési panaszokat okozhat, később a belső nemi szervekre terjedve meddőséget eredményezhet (ezért nagyon fontos az időben alkalmazott antibiotikus terápia), míg férfiak esetében vizeléskor égő érzés, folyás a húgycsőből, heretáji fájdalom vagy kellemetlen érzés tapasztalható.

Trichomonas vaginalis

Egy ostoros parazita, állati egysejtű mikroorganizmus (protozoon), ami a nemi szervek hámsejtjeiben szaporodik. Leginkább nemi érintkezéssel terjed, de uszodában, közös WC- vagy törölközőhasználat során is átadható a kór.

A férfiak esetében az urogenitális szervek (húgycső, prosztata) nyálkahártyáit fertőzheti meg. Bár a fertőzött férfiak gyakran tünetmentesek, a kialakuló tünetek a hímvessző makkján és a fitymán mutatkoznak meg leginkább, okozhatnak húgyúti és prosztata-panaszokat is.

Nőknél kellemetlen szagú, zöldessárga hüvelyfolyást tapasztalhatnak, illetve a szexuális együttlét kapcsán érezhető fájdalmat, vizelési panaszokat okoz.

Ureaplasma urealiticum, Mycoplasma genitalium

A fertőzés mindkét nem esetében húgyúti betegségeket, ízületi gyulladást okozhat, kezeletlenül pedig komoly szövődmények léphetnek fel. Férfiak esetében prosztatagyulladást és húgycsőgyulladást idéz elő. A tünetek a fertőzést követő néhány héten belül jelentkezhetnek, de akár évekig lappanghat a szervezetben, majd hirtelen fellángol.

Nőknél hüvelygyulladást, bakteriális vaginózist és kismedencei gyulladás kísérik. Terhesség és a szülés idején a nőket és a születendő gyermekre nézve is veszélyes kórokozó, amely vetélést, koraszülést, gyermekágyi lázat is előidézhet. Az anya fertőzöttsége tüdőgyulladást, légzési elégtelenséget okozhat az újszülöttben.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A minták humán biológiai anyagok: első reggeli vizelet első sugarából max. 5 milliliter, prosztata folyadék, ejakulátum, hámsejtek kaparéka (urogenitális traktusból, száj- és garatnyálkahártyából, végbélből, valamint szem kötőhártya törlet Chlamydia trachomatis esetében).

A Chlamydia trachomatis, N.gonorrhoeae, T.vaginalis, U.urealiticum és M.genitalium REAL-TIME PCR Detection Kit egy in vitro nukleinsav kimutatáson alapuló Polimeráz láncreakció (PCR) (NAAT) teszt – a kórokozó minőségi kimutatására szolgál. A Chlamydia trachomatis, N. gonorrhoeae, T.vaginalis, U.urealiticum és M.genitalium nukleinsavainak kimutatására tervezték humán biológiai mintákban.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

Mintavétel elött nem ajánlott intim zuhany használata és kerülendő bármilyen illatszeres, tusfürdő vagy fertőtlenítő törlőkendő alkalmazás, mivel a felületi hámsejtek lemosódhatnak téves diagnózist eredményezve.

Szexuális úton terjedő betegségek (STD 5) vizsgálata vizeletből (C.trachomatis, N.gonorrhoeae, T.vaginalis, U.urealiticum, M.genitalium) - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link