Skip to content Skip to footer

HPV szűrés - Humán Papillómavírus teszt

A méhnyakrák kialakulásáért többnyire a HPV (humán papilloma vírus) egyes típusai tehetők felelőssé, melyek nemi érintkezés útján jutnak a szervezetbe. A több mint százféle ismert típusból alacsony (LR), illetve magas kockázati szintű (HR) vírusokat különböztetünk meg egymástól.

blank

Mi az a HPV és miért fontos szűrni?

A HPV az úgynevezett humán papillóma vírus, mely a bőrön és a nyálkahártyán okozhat elváltozásokat. A világon a legelterjedtebb szexuális úton terjedő vírus, melynek valamely típusával a szexuálisan aktív nők és férfiak csaknem 80 százaléka legalább egyszer megfertőződik élete során.

A HPV fertőzés különösen a nőkre veszélyes, hiszen a méhnyakrák kialakulásában egyes, magas kockázati szintű vírusok játszanak jelentős szerepet. A HPV 16 és 18 a méhnyakrákos megbetegedések csaknem 70 százalékáért felelős.

A vírusok többsége nem okoz tüneteket, és a megfelelően működő immunrendszer a fertőzéstől számított 1-2 éven belül általában legyőzi, vannak azonban olyan egyéb hajlamosító tényezők (dohányzás, egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód), melyek rontják ennek esélyeit.

HPV vírus tipizálás

Alacsony kockázatú (LR)

6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81, 89

Magas kockázatú (HR)

16, 18, 26, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 73, 82

blank
blank

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A HPV szűrés során a páciens az alsónemű levételét követően háton fekve, ellazított pozitúrában, felhúzott lábakkal kényelmesen elhelyezkedik a vizsgálati székben. A hüvely feltárását követően a méhszáj felszínéről, valamint a nyakcsatorna kezdeti szakaszáról a nőgyógyász szakorvos egy speciális mintavevővel (kefével) váladék mintát (kenetet) vesz, amit a későbbiekben egy folyadékba helyeznek, ahol megtörténik a PCR vizsgálat.

A HPV tipizálás során megállapítható, hogy a páciens szervezetében milyen típusú (alacsony és/vagy magas kockázati színtű) HPV vírusfertőzöttség áll fenn.

Mikor várható az eredmény?

HPV kimutatás esetén a mintavételtől számított 5 munkanap.
HPV tipizálás esetén a mintavételtől számított 12 munkanap.

HPV tipizálás laborvizsgálat ára

HPV kimutatás: 16 000 Ft
HPV tipizálás: 12 500 Ft

A vizsgálat díja nem tartalmazza a mintavétel díját, melynek pontos összegéről érdeklődjön telefonos ügyfélszolgálatunkon.

Üzenjen nekünk!

close-link
blank
close-link