Skip to content Skip to footer

Utazási betegség

Az utazás, nyaralás legtöbbünk életében kellemes, izgatott érzéssel párosul, azonban sok esetben az úton töltött idő nem felhőtlen élvezet, hanem fejfájással, hányingerrel járó gyötrelem. Ezek a tünetek utalnak az ún. utazási betegségre. Ez a betegség egyes embereknél előfordul, másoknál viszont egyáltalán nem jelentkezik.

Mi lehet ennek az oka, és hogyan tudjuk megelőzni a tüneteket?

Egyénenként változó, hogy az utazási betegség tünetei milyen erős ingerek hatására jelentkeznek. A járművek típusától függően tengeri, légi, vagy autóbetegségnek nevezett tünetcsoportot az okozza, hogy a belső fülben található egyensúlyszerv a szem által felfogott ingereket (pl. a látóhatár utazás közbeni mozgása) és a jármű zötykölődő, imbolygó mozgásának hatását nem képes „kiegyensúlyozni”, így az agyban zavar támad, az eredmény pedig rosszullét lesz. Az utazási betegségre leginkább a 2-12 éves gyermekek hajlamosak. A felnőtt korúak közül a nők gyakrabban érintettek.

Tippek az utazási betegség megelőzéséhez

Aki hajlamos az utazási betegségre, a legjobb, ha már indulás előtt megteszi a szükséges óvintézkedéseket. Így enyhébb tünetek jelentkeznek, vagy akár teljesen el is kerülhetők a tünetek.

  • Utazás előtt kerülje a nehéz, zsíros ételeket! Válasszon inkább könnyű fogásokat, ehet például gyümölcssalátát vagy szendvicset.
  • Lehetőleg kerülje az alkohol-és a túlzott koffeinfogyasztást!
  • Buszon, villamoson, vonaton lehetőleg menetiránnyal szemben üljön, a legjobb az ablak melletti ülésen.
  • Repülőgépen ajánlott a folyosó melletti széken ülni, mivel sokaknak jót tesz, ha utazás közben tud tenni pár lépést.
  • Az utazási hányinger megelőzését szolgáló gyógyszerek normál esetben akkor a leghatékonyabbak, ha indulás előtt 30-60 perccel veszik be azokat.
Utazási betegség, uti betegség - hogyan tudjuk megelőzni a tüneteket?
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link