Skip to content Skip to footer

Barát vagy ellenség a tej?

Legújabb laborcsomagjaink segítenek a kiderítésében

Sokáig a tejet az egészséges életmód egyik alapkövének tekintették, hiszen ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag élelmiszer, amely jellegzetes ízénél fogva is népszerű minden korosztályban. Azonban számos előnyös tulajdonsága ellenére a tej fogyasztása igen komoly problémákat okozhat azoknál, akik allergiások vagy érzékenyek valamelyik jelentős összetevőjére: a tejfehérjére vagy a tejcukorra (laktóz).

Éppen ezért meglévő Ügyfeleink számára is ajánljuk megújult laborvizsgálati csomagjainkat, amelyek megbízhatóan egészítik ki és segítik egy-egy hiányállapot vagy probléma meghatározását. A Medicover biztosítási csomagjai standard- és széleskörű laborvizsgálatokat tartalmaznak, amelyeknek tökéletes kiegészítői lehetnek legújabb komplex, térítés ellenében igénybe vehető laborcsomagjaink. A tej allergiát felderítő laborvizsgálati csomagjaink kedvezményes árairól részletes felvilágosítást kaphat telefonos ügyfélszolgálati munkatársainktól.

Mi a különbség a tejfehérje okozta allergia és a tejfehérje okozta intolerancia között?

Az ételallergia és az ételintolerancia közötti különbség sokak számára nem nyilvánvaló, hiszen tüneteik sokszor hasonlóak. A tej- és tejtermék okozta ételallergia esetén a szervezet védekező rendszere tévesen úgy reagál bizonyos táplálékfélékre, mintha azok károsak lennének, ezért az immunrendszer sejtjei ellenanyagot termelnek, hogy az idegen anyaggal szemben védekezzenek. A legtöbb esetben az allergiás reakció azonnali tüneteket produkál, így beazonosítása is viszonylag egyszerű.

Ezzel szemben az ételintolerancia – ilyen a tejfehérje érzékenység is – sokkal alattomosabb betegség. Tünetei órák múlva, akár 2-3 nappal később is megjelenhetnek, ezért nagyon nehézzé válhat az utólagos ok-okozati függés felfedése. A tünetek súlyossága függ az elfogyasztott étel vagy alapanyag mennyiségétől is.

A két betegség közötti lényeges különbség tulajdonképpen az, hogy míg az ételallergiát az immunrendszer reakciója váltja ki, addig az ételintoleranciát az emésztőrendszer működési zavara, a bélhámsejtek felszívódási eltérései, a megváltozott bélflóra összetétele és a bélfal áteresztőképességének megváltozása okozhatja.

ételallergia-ételintolerancia

Mikor beszélhetünk tejfehérje allergiáról?

A (tehéntej) allergia esetén a szervezet a tejben előforduló tejfehérjéket (kazein, alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin) allergénként azonosítja, melyre immunválaszt ad. A tünetek közvetlenül tejfogyasztás után jelentkezhetnek, érintve a bőrfelületet, a bélrendszert, a légutakat. Súlyos esetben anafilaxiás roham is jelentkezhet, mely egészen a keringési rendszer összeomlásáig vezethet.

Jellemző tünetek:

Mi a különbség a tejfehérje allergia és a tejfehérje intolerancia között?

Nagyon fontos kiemelni, hogy a tejfehérje allergia és a tejfehérje intolerancia nem ugyanaz a betegség. A tejfehérje intolerancia a laktóz intoleranciától is különbözik. Tejfehérje intolerancia esetén ugyanis ugyanúgy kerülni kell a laktózmentes tejet is, mint a normál készítményeket.

Mikor beszélünk tejcukor (laktóz) érzékenységről?

Tejcukor érzékenység esetén a tejcukor (laktóz) bontását végző enzim (laktáz) hiányzik, vagy csökkent mennyiségben található meg a szervezetben. Ilyenkor a laktóz tartalmú ételek, italok fogyasztása után kellemetlen emésztési tünetek jelentkezhetnek a betegnél (pl. hasmenés, puffadás, szélgörcs).

Mint minden egyéb ételintolerancia esetén, itt is sokszor nehezíti a felismerést a tünetek kialakulásának ideje, amely nem mindig mutat közvetlen összefüggést a tejfogyasztással.

Hogyan állapítható meg az tejallergia, tejfehérje intolerancia, tejcukor érzékenység és hova fordulhat segítségért?

A Medicover legújabb laborvizsgálati csomagja egyszerre kínál megoldást a tejfehérje okozta allergia, a tejfehérje intolerancia és a tejcukorérzékenység (laktóz) kivizsgálására. A tejfehérje allergia és a tejfehérje intolerancia vizsgálat vérvételen keresztül történik, amely gyors, hatékony és megbízható módszer a diagnosztizálásra.

A laktózérzékenység kivizsgálására számos laborvizsgálat létezik, azonban a legkíméletesebb módszer a genetikai vizsgálat, amelyet a Medicover tej-tejcukor-tejfehérje laborvizsgálati csomagja is tartalmaz.

A genetikai módszerrel történő vizsgálat során ugyanis:

 • Nincs szükség a laktóz tartalmú folyadék fogyasztására
 • A beavatkozás gyors és fájdalommentes
 • A vizsgálat eredményét nem befolyásolja sem étel, sem gyógyszer előzetes elfogyasztása

Miben segít Önnek a tej-tejcukor-tejfehérje laborcsomag?

A Medicover legújabb, komplex és széleskörű laborvizsgálati csomagja segítséget kínál a tejjel kapcsolatos bárminemű allergia vagy intolerancia diagnosztizálására, mindezt gyors, hatékony és a szervezetet tehermentesítő vizsgálatokkal.

Miért a Medicover magánlabor?

Számunkra fontos, hogy a laborvizsgálat Önnek a lehető legkényelmesebb legyen, ezért:

 • Időpontokat akár már másnapra biztosítunk
 • Laborvizsgálat beutaló nélkül: orvosi javaslat nélkül is elvégezzük a kért vizsgálatot, azonban javasoljuk, hogy előtte konzultáljon szakorvossal, hogy a panaszok ismeretében mely vizsgálatok elvégzését javasolja
 • Vérvétel azonnal, várakozás nélkül: előzetesen egyeztetett időpontban várjuk vizsgálatainkra, nem kell órákat várnia, hogy sorra kerüljön
 • Laboratóriumi csomagok a gyors diagnózishoz
 • Kíméletes vérvétel vékony, szárnyas tűvel
 • Tapasztalt laborasszisztenseink gyorsan és szakszerűen végzik a vérvételeket
 • Medicovernél nincsenek további költségek
 • A vérvétel budapesti és vidéki klinikáinkon is lehetséges

Meglévő Ügyfeleink számára is ajánljuk megújult laborvizsgálati csomagjainkat, amelyek megbízhatóan egészítik ki és segítik egy-egy hiányállapot vagy probléma meghatározását. A Medicover biztosítási csomagjai standard- és széleskörű laborvizsgálatokat tartalmaznak, amelyeknek tökéletes kiegészítői lehetnek legújabb komplex, térítés ellenében igénybe vehető laborcsomagjaink.

Barát vagy ellenség a tej? - Legújabb laborcsomagjaink segítenek a kiderítésében
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link