Skip to content Skip to footer

Gluténfüggő betegségek – Korunk népbetegségei – Cöliákia

Melyek a gluténfüggő betegségek?

A gluténhez kapcsolt betegségek fajtáinak mindegyike meglehetősen összetett, a tünetek pedig nagyon változatosak lehetnek.

A köztudatban leginkább ismert cöliákia – más néven lisztérzékenység – nem az egyetlen gluténhez kapcsolt betegség.

Valójában a búzaallergia, a gluténérzékenység és a cöliákia is hasonló tünetekkel jelentkező kóros állapotok, de a problémák hátterében különböző okok és indikátorok állnak.

Az allergia és az intolerancia közötti lényeges különbség tulajdonképpen az, hogy míg az ételallergiát az immunrendszer reakciója váltja ki, addig az ételintoleranciát az emésztőrendszer működési zavara, a bélhámsejtek felszívódási eltérései, a megváltozott bélflóra összetétele és a bélfal áteresztőképességének megváltozása okozhatja.

A cöliákia (lisztérzékenység)

A gabonafélék a magyar táplálkozásban alapélelmiszerként elfogadottak, ezért különösen nehéz lemondani felhasználásukról étkezéseink során. Fontos azonban oda figyelni szervezetünk jelzéseire, ugyanis a leggyakrabban fogyasztott négy gabonafajta közül a búzában lévő glutén alkoholban oldódó komponense, a gliadin, illetve a rozs, árpa és zab hasonló fehérjéi felelősek egy örökletes, autoimmun betegség kialakulásáért, a cöliákiáért.

A betegség során a vékonybél bolyhai kisimulnak, tápanyag felszívódási zavar és állandó gyulladás alakul ki, ezáltal maga a szervezeti működés is zavart szenved.

Mivel a cöliákia genetikai alapú, ezért bármely életkorban megjelenhet (nem gyermekbetegség!). Jelenlegi ismereteink szerint teljesen nem gyógyítható, azonban a mielőbbi diagnózist követően a megfelelően kiválasztott terápiával tökéletesen kezelhető és kordában tartható.

Jellemző tünete a krónikus hasmenés, a puffadt, vékonyfalu has – úgynevezett „pókhas” –, a nagy tömegű, világos, zsírfényű széklet. A gyomor-bélrendszer tüneteit kísérheti állandó fáradtság, fejfájás, kimerültség érzet, étvágytalanság, bőr- és neurológiai tünetek, továbbá endokrin eltérések, vérszegénység, meddőség. A betegség sokszor nem jár a leírt gyomor-bélrendszeri tünetekkel, hanem azok nélkül sokféle megjelenési formában jelentkezhet.

A búzaallergia

A búzaallergia a gluténfüggő betegségek egyetlen olyan tagja, amely a többitől eltérően allergiás eredetű. A immunrendszer túlérzékenységgel reagál a búza egyes fehérjéire (amiláz-, tripszin inhibitorok, gliadin) és antitesteket kezd ellenük termelni. A szervezetben megemelkedik az immunglobulin-E, azaz IgE szint. A búzaallergia lehet étel-, légúti-, kontakt allergia és életveszélyes anafilaxia, ezért a tünetek is különbözőek lehetnek!

Jellemző tünetek:

 • Emésztőszervi: hasi fájdalom, puffadás, hányás, hasmenés, gyomorégés
 • Légúti: orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás, tüsszentés, nehézlégzés, asztma (pék asztma)
 • Bőrelváltozások: csalánkiütés, ekcéma, viszketés
 • Ajak-, nyelv-, torok duzzanata
 • Orális allergia szindróma: ajak-nyelv viszkető érzése
 • Szemtünetek: viszkető, könnyező szemek

A gyermekeknél gyakoribb a búzaallergia, ám sok más allergiához hasonlóan kinőhető. A betegség a cöliákiától és a gluténérzékenységtől eltérően nem gluténmentes diétával, hanem búzamentes étrenddel kezelhető. Így minden búzaféle, illetve búzaliszt kerülendő (pl. durum, kuszkusz, bulgur stb.) az étkezések során.

A nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS)

Létezik olyan gluténérzékenység, amely különbözik a cöliákiától és a búzaallergiától is, azonban mivel tünetei az előbbiekhez hasonlóak, a diagnosztizálása máig nehézséget okoz. Tulajdonképpen egy újra felfedezett kórkép, amelynek első leírása az 1980-as évekre datálható.

Tünetei az autoimmun cöliákiához hasonlóak, azonban enyhébbek. Lényeges különbség, hogy az NCGS esetén nem károsodik a vékonybél, s nincsenek társuló betegségek, nincs genetikai eltérés sem. Kiváltó okai egyelőre ismeretlenek.

Kezeléséhez nem szükséges az életre szóló diéta: körülbelül 6 hónapos terápiával, megfelelő étkezéssel rendeződhetnek a kellemetlen tünetek.

Hogy állapíthatóak meg a gluténfüggő betegségek és hova fordulhat segítségért?

A Medicover laboratóriumi csomagja a gluténfüggő betegségekre és az emésztési problémákra kínál speciális, gyors és hatékony vizsgálatot egyszeri vérvétel útján. A csomag tartalmazza a cöliákia/lisztérzékenység, a glutén tartalmú gabonafélék okozta ételallergia és a nem cöliákiás gluténérzékenység vizsgálatait. Ezeket a laboratóriumi vizsgálatokat a gluténmentes diéta megkezdése előtt kell megcsináltatni, mert diéta alatt az ellenanyagok eltűnhetnek és a tesztek álnegativitást mutathatnak.

Kinek ajánljunk a gluténfüggő betegségek diagnosztizálására összeállított laborcsomagot?

Minden olyan esetben, amikor a gluténfüggő betegségekhez kapcsolódó tüneteket tapasztalunk, fontos az alapos, mielőbbi orvosi kivizsgálás. Az öndiagnózis és a tévesen megválasztott diéta akár súlyos károkat is okozhat szervezetünkben, ezért már enyhébb tünetek esetén is ajánlott a teljes körű laborvizsgálat.

Amennyiben a családban volt már cöliákiás megbetegedés, úgy a genetikai halmozódás miatt a prevenció legyen az elsődleges.

A legfontosabb, hogy mindenképpen végeztessék el a szükséges diagnosztikát, amelyben hiánypótló segítséget nyújt a Medicover legújabb, kifejezetten a gluténfüggő betegségek diagnosztizálására összeállított laborvizsgálati csomagja.

A térítés ellenében igénybe vehető laborcsomag kedvezményes ára: 41 000 Ft.

Ajánljuk minden olyan kedves Ügyfelünknek, aki gondoskodni szeretne saját- és családja egészségéről, akár preventív jelleggel is!

Miért a Medicover magánlabor?

Számunkra fontos, hogy a laborvizsgálat Önnek a lehető legkényelmesebb legyen, ezért:

 • Időpontokat akár már másnapra biztosítunk
 • Laborvizsgálat beutaló nélkül: orvosi javaslat nélkül is elvégezzük a kért vizsgálatot, azonban javasoljuk, hogy előtte konzultáljon szakorvossal, hogy a panaszok ismeretében mely vizsgálatok elvégzését javasolja
 • Vérvétel azonnal, várakozás nélkül: előzetesen egyeztetett időpontban várjuk vizsgálatainkra, nem kell órákat várnia, hogy sorra kerüljön
 • Laboratóriumi csomagok a gyors diagnózishoz
 • Kíméletes vérvétel vékony, szárnyas tűvel
 • Tapasztalt laborasszisztenseink gyorsan és szakszerűen végzik a vérvételeket
 • Medicovernél nincsenek további költségek
 • A vérvétel budapesti és vidéki klinikáinkon is lehetséges

Meglévő Ügyfeleink számára is ajánljuk megújult laborvizsgálati csomagjainkat, amelyek megbízhatóan egészítik ki és segítik egy-egy hiányállapot vagy probléma meghatározását. A Medicover biztosítási csomagjai standard- és széleskörű laborvizsgálatokat tartalmaznak, amelyeknek tökéletes kiegészítői lehetnek legújabb komplex, térítés ellenében igénybe vehető laborcsomagjaink.

Gluténfüggő betegségek - Korunk népbetegségei - Cöliákia
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link