Skip to content Skip to footer

Modern mellrákszűrés: válassza a megbízható, mégis fájdalommentes emlőtomoszintézist

Magyarországon a halálozás leggyakoribb okai között a rosszindulatú daganatos betegségek foglalják el az első helyet – a nők körében az emlőrák szerepel az első helyen. A kezelés eredményessége nagyban függ a betegség korai diagnosztizálásától, ezért kiemelten fontos, hogy a nők éves, rendszeres nőgyógyászati szűrések mellett emlőszűréseken is részt vegyenek. Az emlő vizsgálata 35 éves kor alatt ultrahanggal, afölött pedig mammográfiával történik. A korai stádiumban felfedezett emlődaganatok az esetek nagy részében gyógyíthatóak, ezért kiemelten fontos a rendszeres szűrés.

A mammográfiai vizsgálat létfontosságú szerepet játszik az emlődaganat diagnosztizálásában, viszont sokan ódzkodnak a vizsgálattal járó kellemetlenségektől. Az emlőtomoszintézis (3D mammográfia) ezzel szemben, bár hasonló a mammográfiához, kisebb mellkompresszióval jár, így jóval kisebb a vizsgálat során fellépő kellemetlen érzés.

A hagyományos mammográfiának alapvetően két nagy korlátja van: a sűrű mellszövetű nők esetében a szövet takaró hatása miatt alacsonyabb érzékenységű, illetve egyes esetekben álpozitív eredményt mutathat, ami miatt vissza kell hívni a pácienst.

Az emlőtomoszintézis megbízható és modern képalkotó emlődiagnosztikai eljárás, melynek köszönhetően az emlődaganat-szűrés nemcsak kíméletesebbé vált, de a vizsgálat eredménye pontosabb képet ad az emlők állapotáról. A tomoszintézis egy háromdimenziós mammográfiás eljárás, amely röntgensugarak segítségével metszeti képeket készít a mellről, amelyeket aztán 3D-s kötetté rekonstruálnak.

Tomoszintézis

A vizsgálatot úgy végzik, hogy a röntgencsövet egy köríven mozgatják, és néhány másodperc alatt 1 mm vastagságú részletgazdag réteg-képeket készítenek különböző szögekből. A 2D-s felvételeket betáplálják egy számítógépbe, amely 3D képpé egyesíti a felvételeket. A modern technológiának köszönhetően sokkal több elváltozást képes kimutatni, így korábbi stádiumban is észlelhetővé válnak az esetleges emlődaganatok.

A hagyományos mammográfiás eljáráshoz képest a tomoszintézis:
  • 41,5%-kal több invazív típusú emlőrákot képes kimutatni
  • nagy populációban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az emlő tomoszintézissel végzett szűrés javítja a mellrák kimutatási arányát, és kevesebb „visszahívást” eredményez, amikor a nőket egy esetlegesen kóros lelet miatt hívják vissza további vizsgálatokra
  • korábban kimutatja a hagyományos mammográfián esetleg rejtve maradó kisebb daganatokat
  • nagy pontossággal határozza meg az emlőrendellenességek méretét, alakját és helyét
  • tomoszintézis következtében kevesebb szükségtelen biopsziára vagy további vizsgálatra kerül sor
  • tisztább képek a sűrű mellszöveten belüli rendellenességekről
  • az enyhébb mellkompressziónak köszönhetően kevésbé kellemetlen, kisméretű emlőkről is tud fájdalommentesen képet készíteni
  • kevesebb időt vesz igénybe
  • az elérhető legnagyobb felbontású és legrészletesebb képet biztosítja 3 dimenzióban, plusz sugárterhelés nélkül
  • a jelenleg elérhető legszélesebb, 50 fokos szögtartományban gyűjt adatokat, amelyekből számítógépes szoftver segítségével 1 milliméteres szeletvastagsággal, emlőnként maximum 15 képet készít (a képek száma függ az emlők méretéről), szemben a hagyományos mammográfia során készített 2 db képpel

Foglaljon időpontot modern, megbízható és fájdalommentes emlőtomoszintézis vizsgálatunkra még ma a +36 1 465 3131-es telefonszámon!

Leave a comment

Modern mellrákszűrés: válassza a megbízható, mégis fájdalommentes emlőtomoszintézist - Medicover