Skip to content Skip to footer

Mi a különbség a CT és az MR vizsgálat között?

Sokszor felmerül a kérdés, mi a különbség a CT és MR vizsgálat között. A bejegyzésben összefoglaltuk, mit kell tudni a két vizsgálatról és melyik milyen esetben javasolt.

Mi az MR vizsgálat?

Az MR vizsgálat egy mágneses magrezonancián alapuló képalkotó eljárás. A vizsgálat lényege, hogy a pácienst egy, a földi mágnesesség több tízezerszeresének megfelelő mágneses térbe helyezik ahol tetszőleges irányokból készítenek róla képeket. Az MR nagy előnye más eljárásokhoz képest, hogy nagyon jó kontrasztfelbontó képességgel rendelkezik a lágyrészek vizsgálata során, valamint képes a vizsgált szervekről és területekről működés közben is képet rögzíteni. A testben lévő fémtárgyak esetén (pacemaker, protézisek, implantátumok, ékszerek) azonban a vizsgálat nem minden esteben végezhető el!

Mikor lehet indokolt az MR vizsgálat?

Mi a CT vizsgálat?

A CT (komputertomográf) tulajdonképpen egy továbbfejlesztett röntgen berendezés, mert a vizsgálat során itt is röntgensugarat használunk a képalkotáshoz. A CT-ben keresztirányú síkokban készíthetők felvételek, azaz az emberi test hossztengelyére merőleges, haránt metszetekben jelennek meg a képek, melyek között nincs átfedés. Mivel a CT vizsgálat sugárterheléssel jár, ezért várandósoknál csak nagyon indokolt esetben végeznek CT vizsgálatot, hogy elkerüljék a magzati károsodást.

Mikor lehet indokolt a CT vizsgálat?

Mi a különbség a CT és az MR vizsgálat között?
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link