Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Ureaplasma Komplex (U.parvum + U.urealiticum) PCR

Az urogenitális fertőzések (szexuális úton terjedő fertőzések) fő kórokozói a következők: Treponema pallidum, Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Trichomonas vaginalis és Mycoplasma genitallium. További jelentős, de klasszikus értelemben nem szexuális korokozónak tekintett fertőző ágensek: Mycoplasma hominis, az Ureaplasma urealyticum és az Ureaplasma parvum is jelen lehet az urogenitális traktusban. Ezek a mikroorganizmusok olyan opportunista organizmusok, amelyek képesek megbetegedést okozni, ha különböző endogén és exogén tényezőknek vannak kitéve. Jelenleg ezeknek a mikroorganizmusoknak a szerepe a betegség kialakulásában ellentmondásos és további tisztázásra szorul.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői 2006-ban az U.urealyticumot a következő betegségek potenciális kórokozójaként azonosították: nem specifikus, nem gonkokkuszos uretritisz kórokozója a férfiaknál és esetleg a kismedencei gyulladásos betegségek (PID) kórokozója a nőknél.

Jelenleg az urogenitális traktus fertőzéseknek nincsenek a betegség felismerését segítő (patognomonikus) tünetei.

Ureaplasma urealyticum és az Ureaplasma parvum előfordulási gyakorisága (prevalenciája) a szexuálisan aktív populációban 40-80% a nőknél, és 5-20% a férfiaknál.

A betegség prevalenciája során a krónikus formák igen ritkán, de elfordulhatnak, amelyek komplikációhoz vezetnek:

  • kismedencei gyulladásos betegségek
  • reprodukciós zavarok
  • terhességi komplikációk stb.

Mit tesz lehetővé a PCR-módszer az Ureaplasma komplex esetében?

  • a fertőzés ellenőrzését
  • a mikroorganizmusok relatív (a normál flórához viszonyított) mennyiségének felmérését, ami fontos az opportunista kórokozók esetében, amelyek csak bizonyos körülmények között okoznak patológiát (megnövekedett koncentráció az alacsonyabb hőmérséklet miatt normál flóra alacsonyabb mennyisége miatt)
  • a kezelés hatékonyságának értékelését
  • a PCR magas érzékenysége és specificitása alkalmassá teszi ezt a technikát a nemi úton terjedő fertőzések diagnosztizálására

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A minták humán biológiai anyagok: első reggeli vizelet első sugarából max. 5 milliliter, prosztata folyadék, ejakulátum, hámsejtek kaparéka (urogenitális traktusból).

ureplasma

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

Vizelet és genitális mintavétel előtt nem ajánlott intim zuhany és kerülendő bármilyen illatszeres tusfürdő vagy fertőtlenítő törlőkendő alkalmazása, mivel a felületi hámsejtek lemosódhatnak téves diagnózist eredményezve.

Mit mutat meg az eredmény?

Pozitív eredmény esetén partner/partnerek szűrése feltétlenül ajánlott. Kifejezetten ajánlott Ureaplasma státus tisztázás gyermekvállalás előtt.

Pozitív eredmény esetén kezelőorvosa kórelőzménye és az összes lelete alapján állítja fel a végleges diagnózist és határozza meg a szükséges terápiát.

Ureaplasma Komplex (U.parvum + U.urealiticum) PCR - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link