Skip to content Skip to footer
Koronavírus IgG ellenanyagteszt_Banner
Koronavírus IgG ellenanyagteszt_Banner_mobil

Koronavírus (CoViD-19) fertőzés kimutatása és fertőzés vagy oltás utáni ellenanyagválasz tesztek

Csináltasson PCR tesztet és kérjen időpontot akár másnapra! Az eredményt a mintavétel napján elektronikusan küldjük el.

1. PCR teszt

A vizsgálat magát a vírust mutatja ki legkorábban a fertőzést követő 1-3 nappal az orr- vagy garatnyálkahártyájából vett mintából a vírus genetikai jellemzőjének vizsgálatával (PCR, azaz polimeráz-láncreakció). A teszt alkalmas a betegség gyanújának megerősítésére, diagnózisának felállítására, a gyógyulás igazolására, valamint kontaktok vizsgálatára.

A vizsgálat hatósági ára 19 500 Ft, de a Medicovernél 14 999 Ft-ért, illetve laborpontjainkon kedvezményesen 12 999 Ft-ért veheti igénybe a vizsgálatot. Felhívjuk kedves Pácienseink figyelmét, hogy laborpontjainkon egyszeri, 2 000 Ft-os mintakezelési díjat számolunk fel.

Amennyiben orrnyálkahártyából történő mintavételt szeretne, erre vonatkozó igényét kérjük, időpontfoglaláskor feltétlenül jelezze kollégáink felé!

Tekintettel arra, hogy ez kedvezményes ár, a szerződésekben szereplő kedvezményeink erre nem vonatkoznak.

A Medicovernél elérhető PCR teszt olyan mikrobiológiai laboratóriumban kerül elvégzésre, mely a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott kritériumoknak megfelel.

A teszt eredménye a mintavétel napján készül el és kerül kiküldésre elektronikusan.

A Medicover nem felel a szolgáltatásnyújtás esetleges késedeleméért, elmaradásáért, amennyiben az neki fel nem róható okból, így különösen vis maior (ellenőrzési körén kívül eső, előre nem látható körülmény miatt) következett be.

Több személynek – családtagoknak, hozzátartozóknak, illetve munkavállalóknak 5 főig – igényelendő PCR teszt esetén a megrendeléshez kérjük töltse ki űrlapunkat ide kattintva.

Tovább a PCR tesztre

2. Koronavírus (SARS-COVID-2) IgG ellenanyag teszt

Ebben a tesztben a koronavírus tüskefehérjének S1/RBD IgG ellenanyagát mérjük. Mai tudásunk és ismeretünk szerint az RBD (receptor binding domain) elleni ellenanyag a legspecifikusabb koronavírus elleni ellenanyag, amelyik neutralizálja a koronavírust fertőzés esetén, illetve oltás után a védettséget adja. A jelenleg Magyarországon elérhető tüskefehérje alapú oltások (Pfizer, Moderna, Szputnyik, Astra Zeneca, Johnson&Johnson) beadása után kialakult immunválasz mérésére is alkalmas ez a vizsgálat.

A tüskefehérje alapú oltások esetén végzett vizsgálat számszerű eredményt ad a szervezet által termelt ellenanyag szintjére, ami megmutatja az oltás vagy fertőzés nyomán kialakult immunválasz mértékét.

A vizsgálat vénából vett vérmintából történik.

Az eredmény 1-4 munkanap után válik elérhetővé online rendszerünkben.

A vizsgálat ára 9 900 Ft.

A vizsgálatot a Medicover webshopon keresztül is megrendelheti.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Üzenjen nekünk!

Ügyfélszolgálatunk készséggel válaszol!

4. Sejtes immunválasz vizsgálata koronavírus (COVID-19) fertőzés és oltás után

A koronavírus fertőzés, illetve oltás után kialakuló immunválasznak több megjelenési formája van, ami a laboratóriumi mérések lehetőségét bővíti. Koronavírus fertőzés után az immunrendszer egyik sejtes elemének, a B-limfocitának funkcióját a keletkező IgG ellenanyagokkal lehet mérni. Tesztelni lehet a koronavírus tüskefehérjének (spike protein, S protein), illetve nukleokapszid fehérjének (N protein) ellenanyagait. Azonban az a tapasztalat, hogy vannak páciensek, akiknél az átvészelt koronavírus fertőzés után nem lehet kimutatni ellenanyagot. Azt is látjuk, hogy az ellenanyag szintek idővel csökkennek és a kimutathatósági határ alá csökkennek. Oltások után ugyanezt a jelenséget látjuk.

Az immunrendszer másik sejtes elemének, a T-sejteknek a működését vizsgáló laboratóriumi teszt alkalmas arra, hogy mérhető ellenanyag hiányában is megmutassa a szervezet immunválaszát.

Ebben a tesztben laboratóriumi körülmények között rekonstruálunk egy olyan fertőzést, ahol a koronavírusnak a fertőzés szempontjából domináns darabjai vannak jelen, a vírus örökítőanyaga nélkül. A tesztben a különböző T-sejtek (ld. ábra) (CD4 helper T, CD8 szupresszor T) reakcióit mérjük.

Koronavírus
Koronavírus

Fertőzések után és a koronavírus elleni oltást (Moderna, Pfizer, Astra Zeneca, Szputnyik, Sinopharm) kapott páciensek reakcióját összesen 4 féle fehérjét tartalmazó teszttel vizsgáljuk. Az eredményeket értékeléssel adjuk ki.

A T-sejtes vizsgálatot ajánljuk:

  • antitest nélküli long-COVID betegségben (hosszú távon romlik a beteg életminősége a fertőzés miatt)
  • lezajlott fertőzés igazolására, ha antitest nem mutatható ki
  • COVID oltások után a sejtes immunválasz megítélésére, negatív antitest esetekben
  • gyógyulás és vakcináció után a hosszútávú immunválasz megítélésére

Elkészülési idő: 14 munkanap.

A vizsgálat ára: 43 000 Ft.

4. Magas érzékenységű szerológiai teszt (SARS-CoV-2 ellenanyag (IgG + IgM) vizsgálat)

A teszt megbízhatóan megmutatja, hogy valaki fertőzött-e vagy már átesett a fertőzésen és gyógyult, illetve védettsége van. A teszt nem alkalmas az oltás utáni védettség megállapítására, mivel a fertőzés utáni ellenanyag tesztek (IgM/IgG  és kvantitatív IgG) nem a tüskefehérje (spike protein) elleni ellenanyagot mérik, hanem a vírus specifikus nukleokapszid elleni ellenanyagokat. Amennyiben Ön az oltás után kialakult védettség szintjét szeretné megtudni, kérjük válassza a Koronavírus oltás utáni IgG ellenanyag tesztünket! A tesztet laboratóriumi felszereltséget igénylő, magas érzékenységű ELISA módszerrel, saját laboratóriumunkban diagnosztizáljuk.

A vizsgálat díja a veszélyhelyzetre tekintettel engedménnyel 19 000 Ft.

A vizsgálat eredménye általában 1 munkanapon (legfeljebb 4 munkanap) belül készül el. A leletet e-mail-ben küldjük el.

SARS-CoV-2 ellenanyag (IgG + IgM) tesztünk esetében nem adunk ki számszerű eredményt. Ennél a vizsgálatnál pozitív, negatív vagy gyengén pozitív eredmény kerülhet a leletre és szöveges leletértékelést adunk hozzá.

A vizsgálat eredménye nem alkalmas a koronavírus elleni védettségi igazolvány kiállítására.

A koronavírusokról általában

A koronavírusok (Corona Virus, angol rövidítéssel CoV) olyan burokkal rendelkező RNS-vírusok, amelyek embereket, emlősöket és madarakat fertőznek meg. Ezek egy része az emberben légúti, bélrendszeri, máj és idegrendszeri betegségeket okozhatnak. Két koronavírus fajta, a SARS-CoV (azaz súlyos akut légzőszervi szindrómát okozó korona vírus) és MERS-CoV (közel-keleti súlyos akut légzőszervi betegség) korábban súlyos légzőszervi járványt okozott.

A CoViD-19 járvány

A 2019-ben Kínában kezdődött világjárvány a CoViD-19 (Corona Virus Desease, azaz korona vírus okozta betegség), amelyet a SARS-CoV-2 vírus okoz.

A fertőzés általános tünetei közé tartozik a láz, köhögés, légszomj, de hasmenés, izomfájdalom is megjelenhet. A betegség leggyakrabban enyhe vagy közepesen súlyos formában zajlik, ekkor a klinikai kép az enyhe légúti fertőzéstől a nem súlyos tüdőgyulladásig terjedhet.

A súlyos lefolyású esetekben kritikus állapot alakul ki, légzési elégtelenség, vérmérgezés vagy többszervi elégtelenség jelentkezik, amely akár halált is okozhat.
A betegség lappangási ideje 2-14 nap lehet, átlagosan 5 napig szokott tartani. Ez a hosszú idő nehézséget jelent a laboratóriumi mintavételek időzítésében is.
A vírust biztonsággal csak laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni, melyből többféle is rendelkezésre áll.

Koronavírus

Mi a szív MR jelentősége COVID-19 fertőzés esetén?

A vizsgálat segítségével felmérhetők az esetleges szervi károsodások a fertőzést követően

A CoViD-19 kórokozójának kimutatása

A vírus jelenléte többféle módszerrel igazolható: a vírus jelenlétét kimutató PCR és immunológiai teszttel, illetve a vírus fertőzésre adott immunválasz (ellenanyag) szerológiai tesztjével. Az utóbbi vizsgálat gyors teszttel (ujjbegyből), illetve vénás vérvétel során vett szérumból végezhető el.

A CoViD-19 kórokozójának kimutatása

PCR teszt

A vizsgálat a vírus RNS-ét, azaz magát a vírust mutatja ki, legkorábban a fertőzést követő 1-3 nappal – tünetmentes betegeknél is – az orr- vagy garatnyálkahártyájából vett mintából a vírus genetikai jellemzőjének vizsgálatával (PCR, azaz polimeráz-láncreakció). Ez a pozitivitás mindaddig fennáll, ameddig a betegség tart. Ritka esetekben az is előfordulhat, hogy gyógyulás után még hetekig pozitív PCR tesztet produkál a páciens.

A teszt előnye, hogy a betegség korai fázisában is kimutatható a vírus, de előfordulhat, hogy akkor végzik el (a lappangási idő elején), amikor a vírus még nem mutatható ki a vett mintából. A vírus a gyógyulást követően eltűnik a nyálkahártyáról, így korábbi pozitív teszt esetén, 48 óra eltéréssel vett, két negatív eredmény gyógyulást jelent.

A teszt alkalmas a betegség gyanújának megerősítésére, a betegség diagnózisának felállítására és a gyógyulás igazolására, valamint kontaktok vizsgálatára.
Problémát okozhat a nem megfelelő mintavétel, ami két dolgot is jelenthet: maga a mintavétel nem tartalmaz elegendő vírust, vagy a lappangási idő túl korai szakaszában történt, amikor a vírusszám még alacsony.

A vizsgálat hatósági ára 19 500 Ft, de a Medicovernél 14 999 Ft-ért, illetve laborpontjainkon kedvezményesen 12 999 Ft-ért veheti igénybe a vizsgálatot. Felhívjuk kedves Pácienseink figyelmét, hogy laborpontjainkon egyszeri, 2 000 Ft-os mintakezelési díjat számolunk fel.

Amennyiben orrnyálkahártyából történő mintavételt szeretne, erre vonatkozó igényét kérjük, időpontfoglaláskor feltétlenül jelezze kollégáink felé!

Tekintettel arra, hogy ez kedvezményes ár, a szerződésekben szereplő kedvezményeink erre nem vonatkoznak.

A teszt eredménye a mintavétel napján készül el és kerül kiküldésre elektronikusan.

Kérjük Ügyfeleinket, hogy 4 órás éhgyomorral érkezzenek és ezen időtartam alatt ne dohányozzanak, ne igyanak, ne mossanak fogat, ne használjanak semmilyen száj fertőtlenítő oldatot vagy szájvizet, illetve ne rágózzanak.

Tájékoztatjuk Ügyfeleinket, hogy munkatársaink a vizsgálat előtt testhőmérsékletet mérnek és kikérdezik az érdeklődőket, hogy vannak-e koronavírusra jellemző tüneteik (láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom vagy más gyanús tünet). Ezen tünetek megléte esetén PCR vizsgálatot nem áll módunkban végezni.

Pozitív eredmény esetén a fertőzöttséget a vonatkozó jogszabályok szerint az illetékes hatóságnak jelentjük. A mintákat laboratóriumunk a teszt elvégzése után megsemmisíti.

A tesztek eredményének értelmezése

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hogy PCR és ellenanyag tesztek eredménye hogyan értelmezhető.

PCR teszt TERMELT SARS-CoV-2 ELLENANYAGOK
IgG Vizsgálati eredmény jelentése
pozitív negatív COVID-19 fertőzés, de ellenanyag még nem termelődött (az ablak periódus miatt)
pozitív negatív COVID-19 fertőzés valószínű,korai stádium
pozitív pozitív COVID-19 fertőzés középső stádiuma, korai IgM ellenanyag átkonvertálodott IgG ellenanyaggá. Lehet visszatérő fertőzés is.
negatív negatív COVID-19 friss fertőzés álnegatív PCR eredménnyel vagy a fertőzés korai stádiumában már elindult az ellenanyag termelés
negatív pozitív Vírus már nem mutatható ki, fertőzést követő immunválasz kimutatható, ami védettséget is jelent
negatív pozitív Vírus már nem mutatható ki, IgM/IgA még kimutatható, elindult a védő IgG ellenanyag termelődése. Lehet, hogy a negatív PCR teszt fals.
negatív negatív Gyenge IgM válasz a fertőzésre. Az oka lehet immunhiányos állapot vagy más egyéb ok. A vizsgálat megismétlése javasolt két hét múlva.

Időpontfoglalás

Ügyfeleink a +36 1 465 3131-as ügyfélszolgálati számunkon foglalhatnak teszt időpontot.

Tájékoztatjuk kedves Ügyfeleinket, hogy munkatársaink az időpont foglalás előtt kikérdezik az érdeklődőket, hogy vannak-e koronavírusra jellemző tüneteik (láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom vagy más gyanús tünet). Ezen tünetek esetén koronavírus ellenanyag laborvizsgálati időpontot nem tudunk biztosítani.

Koronavírus (CoViD-19) fertőzés kimutatása és fertőzés vagy oltás utáni ellenanyagválasz és sejtes immunválasz tesztek - Medicover