Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Hisztamin intolerancia DAO mérés

A hisztamin-intolerancia magas hisztamin tartalmú élelmiszerek, ételek fogyasztása után jelentkező tünet együttes.

A hisztamint részben szervezetünk termeli, részben pedig élelmiszereink, ételeink is tartalmazzák. A hisztamin lebontásáért a DAO (diamino-oxidáz) nevű enzim felelős. Az enzim hiányában vagy csökkent működése esetén lebontása jelentősen lelassul, és a hisztamin felszaporodik a szervezetben, amely hisztaminban gazdag étel fogyasztását követően allergiaszerű tüneteket produkál.

A klinikai tüneteket a folyamatosan magas hisztamin koncentráció okozza.

A hisztamin lebontását gátló illetve hisztamin felszabadulást okozó élelmiszerek és gyógyszerek, valamint a nem friss ételek fogyasztása is okozhat panaszokat.

Leggyakoribb tünetek

Bőrtünetek

  • bőrviszketés, bőrkiütés, bőrkivörösödés, arckipirulás

Légúti tünetek

  • orrfolyás, tüsszögés, köhögés, légszomj

Emésztőrendszeri problémák

Keringési rendszer tünetei

  • szívdobogásérzés, ingadozó vérnyomás, fejfájás, migrén, szédülés

Vegetatív tünetek

  • hőhullámok, rohamokban jelentkező izzadás,
  • menstruációs zavarok
  • ödéma képződés (típusosan szemhéj ödéma)

Hisztamin intoleranciát okozó élelmiszerek:

Magas hisztamintartalmú élelmiszerek:

  • csokoládé, kakaó
  • sör
  • pezsgő
  • vörösbor (minél érettebb a bor, annál nagyobb a hisztamin tartalma)
  • tartósított zöldségek
  • savanyú káposzta
  • paradicsom, ketchup (pizza is problémát okozhat!)
  • ecet és ecettartalmú ételek (pl. mustár)
  • halkészítmények, elsősorban halkonzervek, rák, csiga, kagyló, polip
  • belsőségek, füstölt hús, kolbász, sonka
  • hosszú érlelésű „kemény” sajtok (minél hosszabb az érlelési idő, annál nagyobb a hisztamin tartalom)

A hisztamin lebontását gátló illetve hisztamin felszabadulást okozó élelmiszerek és gyógyszerek

  • ananász
  • papaya
  • avokádó
  • dió
  • gyógyszerek: diclofenac, aszpirin
  • jódtartalmú kontrasztanyagok

Nem friss ételek, melyekben hisztamintermelő baktériumok szaporodtak el.

Laboratóriumi módszer

A vizsgálat során a DAO enzim koncentrációját mérjük ELISA alapú teszttel.

Eredmények értelmezése

Csökkent DAO szint valószínűsíti a hisztamin intoleranciát. A mért eredményeket mindig a klinikai tünetekkel együtt kell értékelni.

Triglicerid

Preanalitikai információk

A vizsgálathoz natív szérum szükséges. A vizsgálatot antihisztamin szedése nem befolyásolja.
A vizsgálatot különféle gyógyszerek, izomlazítók, narkotikumok, fájdalomcsillapítók, magas vérnyomás elleni gyógyszerek, antiaritmiás szerek, bizonyos antibiotikumok, nyákoldók, hörgőtágítók, H2-receptor antagonisták, citosztatikumok, antidepresszánsok befolyásolják. Ezek a típusú gyógyszerek csak kezelőorvossal történő konzultációt követően hagyhatók el, vagy helyettesíthetők.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A hisztamin intolerancia vizsgálathoz nem szükséges éhgyomor.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 17. munkanapon.

Hisztamin intolerancia vizsgálat, DAO mérés - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link