A vitamin

Az A vitamin, vagy más néven retinol, zsírban oldódó vitamin, mely biztosítja a hámsejtek megfelelő anyagcseréjét, ezáltal hozzájárulva a bőr, a haj, a köröm egészségéhez. Fontos szerepet játszik továbbá az immunfolyamatokban, a csontok megfelelő fejlődésében, ezáltal a növekedésben, illetve a szem fény receptorainak működésében, így közvetlenül a látás minőségében is.

A szervezet az A vitamin előanyagát, a béta-karotint átalakítva, illetve a húsokban található retinolt feldolgozva fedezni tudja az A vitamin szükségletének jelentős részét. Béta-karotint nagy mennyiségben tartalmaznak az élénk színű zöldségek és gyümölcsök (pl. sárgarépa, sárgabarack, spenót), retinolt pedig az állati eredetű belsőségek (pl. máj, vese) és a különféle tejtermékek fogyasztásával vihetünk be szervezetünkbe.

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat segítségével mérhető a vérben a retinol szint, ami megmutatja, hogy fennáll-e hiányállapot, vagy túladagolás.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A vitaminban gazdag élelmiszerek
A vitaminban gazdag élelmiszerek

A szervezet A vitamin szintjének laboratóriumi vizsgálata elsősorban akkor javasolt, ha a tünetek alapján felmerül az A vitamin kóros hiányállapota, vagy a bevitt táplálék kiegészítők nyomán annak felhalmozódása. Bizonyos felszívódási zavarral járó betegségek esetén (cöliákiaCrohn betegség, fekélyes vastagbélgyulladás) is ajánlott időről-időre ellenőrizni az A vitamin szintjét a szervezetben.

A vitamin hiányra utalhatnak az alábbi tünetek:

  • szürkületi vakság (farkas vakság)
  • szaruhártya károsodása,
  • szürke foltok a szem felszínén
  • száraz, hámló, vagy megvastagodott bőr
  • töredező haj és elvékonyodó körmök
  • gyakori fertőzések
  • vérszegénység

Az A vitamin túlzott bevitelére különféle mérgezéses tünetek utalhatnak:

  • fejfájás
  • émelygés, hányás
  • hámló bőr, hajhullás
  • kettős, vagy homályos látás
  • ízületi fájdalmak

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálat elvégzéséhez a kar könyökhajlati vénájából vett vérminta szükséges.

A mintavételhez éhgyomor szükséges, és a vérvételt megelőző 24 órában kerülni kell az alkohol fogyasztást.

Mire utalhat az eredmény?

Az A vitamin normál értéktartományon belüli értéke azt jelenti, hogy a sejtek működéséhez megfelelő mennyiségű A vitamin található a szervezetben.

Ha a mért érték a normál értéktartománynál alacsonyabb szintet mutat, A vitamin hiánya áll fenn.

Ha a kapott érték magasabb a normál tartománynál, Az A vitamin mértéke meghaladja azt a mennyiséget, amit a szervezet raktározni képes. A véráramban keringő A vitamin lerakódhat a szövetekben és mérgezést okozhat.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A kapott lelet önmagában nem jelent diagnózist, ezért a diagnózis felállításához és a szükséges kezelés meghatározásához minden esetben keresse fel kezelőorvosát, illetve a vizsgálatot elrendelő szakorvost.

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 
close-link
Laborcsomag árkalkulátor
 
[bt_cc id="5924"]
close-link