Hisztamin intolerancia DAO mérés
A hisztamin-intolerancia magas hisztamin tartalmú élelmiszerek, ételek fogyasztása után jelentkező tünet együttes.
A hisztamint részben szervezetünk termeli, részben pedig élelmiszereink, ételeink is tartalmazzák. A hisztamin lebontásáért a DAO (diamino-oxidáz) nevű enzim felelős. Az enzim hiányában vagy csökkent működése esetén lebontása jelentősen lelassul, és a hisztamin felszaporodik a szervezetben, amely hisztaminban gazdag étel fogyasztását követően allergiaszerű tüneteket produkál.
A klinikai tüneteket a folyamatosan magas hisztamin koncentráció okozza.
A hisztamin lebontását gátló illetve hisztamin felszabadulást okozó élelmiszerek és gyógyszerek, valamint a nem friss ételek fogyasztása is okozhat panaszokat.
Leggyakoribb tünetek
Bőrtünetek
- bőrviszketés, bőrkiütés, bőrkivörösödés, arckipirulás
Légúti tünetek
- orrfolyás, tüsszögés, köhögés, légszomj
Emésztőrendszeri problémák
Keringési rendszer tünetei
- szívdobogásérzés, ingadozó vérnyomás, fejfájás, migrén, szédülés
Vegetatív tünetek
- hőhullámok, rohamokban jelentkező izzadás,
- menstruációs zavarok
- ödéma képződés (típusosan szemhéj ödéma)
Hisztamin intoleranciát okozó élelmiszerek:
Magas hisztamintartalmú élelmiszerek:
- csokoládé, kakaó
- sör
- pezsgő
- vörösbor (minél érettebb a bor, annál nagyobb a hisztamin tartalma)
- tartósított zöldségek
- savanyú káposzta
- paradicsom, ketchup (pizza is problémát okozhat!)
- ecet és ecettartalmú ételek (pl. mustár)
- halkészítmények, elsősorban halkonzervek, rák, csiga, kagyló, polip
- belsőségek, füstölt hús, kolbász, sonka
- hosszú érlelésű „kemény” sajtok (minél hosszabb az érlelési idő, annál nagyobb a hisztamin tartalom)
A hisztamin lebontását gátló illetve hisztamin felszabadulást okozó élelmiszerek és gyógyszerek
- ananász
- papaya
- avokádó
- dió
- gyógyszerek: diclofenac, aszpirin
- jódtartalmú kontrasztanyagok
Nem friss ételek, melyekben hisztamintermelő baktériumok szaporodtak el.
Laboratóriumi módszer
A vizsgálat során a DAO enzim koncentrációját mérjük ELISA alapú teszttel.
Eredmények értelmezése
Csökkent DAO szint valószínűsíti a hisztamin intoleranciát. A mért eredményeket mindig a klinikai tünetekkel együtt kell értékelni.
Preanalitikai információk
A vizsgálathoz natív szérum szükséges. A vizsgálatot antihisztamin szedése nem befolyásolja.
A vizsgálatot különféle gyógyszerek, izomlazítók, narkotikumok, fájdalomcsillapítók, magas vérnyomás elleni gyógyszerek, antiaritmiás szerek, bizonyos antibiotikumok, nyákoldók, hörgőtágítók, H2-receptor antagonisták, citosztatikumok, antidepresszánsok befolyásolják. Ezek a típusú gyógyszerek csak kezelőorvossal történő konzultációt követően hagyhatók el, vagy helyettesíthetők.
Hogyan készüljek a vizsgálatra?
A hisztamin intolerancia vizsgálathoz nem szükséges éhgyomor.
Mikor várható az eredmény?
A vizsgálatot követő 17. munkanapon.