Skip to content Skip to footer

Placenta növekedési faktor (PLGF) - Terhességi toxémiaszűrés

A méhlepényben lévő erek megfelelő fejlődése döntő fontosságú a magzat növekedése szempontjából. A placenta növekedési faktor (PLGF) egy olyan fehérje, ami segíti az erek kialakulását és a magzat növekedését a méhlepényben. Amennyiben elégtelen a méhlepény vérellátása, a magzat fejlődése megakad, amely állapot a magzat és az anya életét is veszélyezteti.

blank

Mit mutat a vizsgálat?

A vizsgálat a terhességi toxémia, más néven preeclampsia potenciális biomarkerét, a PLGF vérben található mennyiségét mutatja ki. Terhességi toxémia esetén a méhlepény erei túl szűkek, ami magas vérnyomást eredményez.

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A terhesség 12 hete körül vér PLGF szintjéből a terhesség későbbi trimeszterében jelentkező toxemia kockázata becsülhető meg. A teszt elvégzését a 12 hetes terhesség biokémiai kockázatával egyidőben javasolt elvégezni, de előrehaladottabb terhességnél (második és harmadik trimeszterben) is fontos lehet vizsgálni.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz vénából vett vérmintára van szükség.

Mire utalhat az eredmény?

Az eljárással a magas kockázatú esetek nagy százaléka időben észlelhető. Amennyiben az eredményben a PLGF szint alacsony, az a méhlepényi erezet nem megfelelő állapotára utalhat.

Fontos kiemelni, hogy az eredmény lehet téves pozitív is, így szakorvosi konzultáció elengedhetetlen a vizsgálatot követően.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A vizsgálattal önmagában nem diagnosztizálható egy betegség sem, a kapott lelettel minden esetben keressen fel szakorvost, a pontos diagnózis és a szükséges terápia meghatározása érdekében.

Üzenjen nekünk!

close-link
blank
close-link