Medicover Diagnosztikai Központ
Ismerje meg a Medicover Diagnosztikai Központot
2017-01-17
Egészségbiztosítás vagy egyéb juttatások?
2017-01-17
Vissza a Blogra

Egészségbiztosítás vagy egészségügyi szolgáltatás?

Egészségbiztosítás vagy egészségügyi szolgáltatás? - Medicover

Az elmúlt hetekben sokféle találgatás érkezett, melyek szerint 2017-ben mégsem adhat egészségügyi szolgáltatást adómentesen a munkáltató. A nem egyértelműen megfogalmazott híreket sok vállalat vezetői félre is értették.

Mi is akkor a valóság?

2016 nyár elején a 2017-es adószabályokba bekerült egy lehetőség, hogy a munkáltató külön egészségügyi szűréseket szervezhet a munkatársai számára. A juttatást egy később megjelenő rendelet töltötte volna fel tartalommal. Abból tudtuk volna meg, hogy mit is nyújthatnánk a dolgozóknak.

Ez a juttatás más egészségcélú juttatások (egészségpénztár, egészségbiztosítás) adózását nem érinti, egymástól függetlenül működhettek volna. Az őszi törvényalkotás azonban nem léptette hatályba ezt a szakaszt, így nem lettek adómentesen adhatóak 2017-ben az egészségügyi szűrések.

Ez azonban nem érinti a többi egészség célú juttatás adózását, mert:

  • Az egészségpénztári hozzájárulás összeghatár nélkül 49,56%-kal adózik 2017-ben!
  • Az egészségbiztosítás díja havonta a minimálbér 30 %-ig továbbra is adómentes, melynek összege 38 250 Ft/hó 2017-ben.

Új EHO (egészségügyi hozzájárulás) terhe

Az Országgyűlés elfogadta a járulék csökkentésére vonatkozó javaslatot. A módosítás a 27% EHO terhet 22 %-ra csökkenti. Ez alapul szolgálhat a vállalatoknál az ott megtakarított pénz egészségmegőrzésre történő átforgatására.