Mi az a cukorbetegség?
A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szőlőcukrot (glükózt) hasznosítható energiává alakítani. A glükóz szintjét és sejtekbe való belépését az inzulin nevű hormon szabályozza, amely a gyomor mögött elhelyezkedő hasnyálmirigyben termelődik.
A Magyarországon ismert cukorbetegek száma körülbelül félmillióra becsülhető, de legalább ennyi lehet a száma azoknak is, akik már diabéteszesek, csak még nem tudnak róla. Valószínű, hogy szintén százezres nagyságrendű azoknak a száma is, akiknél a szénhidrát-anyagcsere olyan enyhébb zavara igazolható, amely még nem minősül cukorbetegségnek. Ezt az állapotot nevezzük csökkent glükóztoleranciának.
Leggyakoribb tüntetek
1-es típus (inzulinfüggő, a tünetek hirtelen jelentkeznek)
- fokozott éhségérzet
- szomjúságérzet fokozódása
- megnövekvő mennyiségű vizelet
- erős fáradtságérzet
- viszonylag gyors súlyingadozás
2-es típus (egy ideig nem inzulinfüggő, a tünetek hosszabb időn belül jelentkeznek)
- fokozott éhség-, és szomjúságérzet
- fáradékonyság
- ingerültség
- látásromlás
- sebek, gyulladásos folyamatos gyógyulása lelassul
- kéz- és lábzsibbadás
Mit tehetünk a cukorbetegség megelőzésére, enyhítésére?
- Fogyás
– napi kalóriabevitel kontrollálása
– minőségi tápanyagok bevitele (rostdús, fehérjében gazdag értelek, lassú felszívódású szénhidrátok) - Stressz csökkentése
– relaxációs gyakorlatok, jóga
– séta
– levegőn való időtöltés
– pihenés beiktatása a rohanó mindennapokba - Mozgás
– keringési rendszer, csontok, izmok karbantartása
– test inzulin szenzitivitásának javítása
– pillanatnyi vércukorszint csökkenése