Skip to content Skip to footer

A cukorbetegség megelőzése

Mi az a cukorbetegség?

A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szőlőcukrot (glükózt) hasznosítható energiává alakítani. A glükóz szintjét és sejtekbe való belépését az inzulin nevű hormon szabályozza, amely a gyomor mögött elhelyezkedő hasnyálmirigyben termelődik.

A Magyarországon ismert cukorbetegek száma körülbelül félmillióra becsülhető, de legalább ennyi lehet a száma azoknak is, akik már diabéteszesek, csak még nem tudnak róla. Valószínű, hogy szintén százezres nagyságrendű azoknak a száma is, akiknél a szénhidrát-anyagcsere olyan enyhébb zavara igazolható, amely még nem minősül cukorbetegségnek. Ezt az állapotot nevezzük csökkent glükóztoleranciának.

Leggyakoribb tüntetek

1-es típus (inzulinfüggő, a tünetek hirtelen jelentkeznek)

  • fokozott éhségérzet
  • szomjúságérzet fokozódása
  • megnövekvő mennyiségű vizelet
  • erős fáradtságérzet
  • viszonylag gyors súlyingadozás

2-es típus (egy ideig nem inzulinfüggő, a tünetek hosszabb időn belül jelentkeznek)

  • fokozott éhség-, és szomjúságérzet
  • fáradékonyság
  • ingerültség
  • látásromlás
  • sebek, gyulladásos folyamatos gyógyulása lelassul
  • kéz- és lábzsibbadás

Mit tehetünk a cukorbetegség megelőzésére, enyhítésére?

  • Fogyás
    – napi kalóriabevitel kontrollálása
    minőségi tápanyagok bevitele (rostdús, fehérjében gazdag értelek, lassú felszívódású szénhidrátok)
  • Stressz csökkentése 
    – relaxációs gyakorlatok, jóga
    – séta
    – levegőn való időtöltés
    – pihenés beiktatása a rohanó mindennapokba
  • Mozgás
    – keringési rendszer, csontok, izmok karbantartása
    – test inzulin szenzitivitásának javítása
    – pillanatnyi vércukorszint csökkenése
Cukorbetegség megelőzése - Mit tehetünk a megelőzésére, enyhítésére?
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link