Skip to content Skip to footer

  +36 1 465 3100      +36 1 465 3131      kapcsolat@medicover.hu

Herpes simplex PCR

Az Európai Unióban minden hatodik 14 és 49 év közötti ember közül 1 szenved genitális herpeszben. A herpeszre nincs gyógymód, a vírus súlyossága a fertőzött személy élete során változik. Valójában néhány betegnél hosszabb ideig semmilyen tünet nem jelentkezik. Mégis terjeszthetik a vírust, még akkor is, ha nincsenek jelen tünetek. A herpes simplex vírus a sérült bőrön és nyálkahártyán keresztül hatol be az emberi szervezetbe. A betegség kifejlődésének (patogenezis) első fázisában a vírus a hámsejtekbe (szájüreg, garat vagy nemi szervek nyálkahártyája) jut, ahol a szaporodása megtörténik. A nyálkahártyán és a bőrön megjelennek a herpeszfertőzésre jellemző pattanások és hólyagok.

Melyek a herpesz különböző típusai?

Kétféle herpes simplex vírus létezik: HSV I és HSV II. A HSV I gyakran szájüregi herpeszt vagy ajakherpeszt okoz. Ez a vírus korai gyermekkorban felső légúti fertőzésként jelentkezhet. A HSV II a legtöbb genitális herpesz okozója. Előfordulhat azonban, hogy a HSV I genitális herpeszt, a HSV II pedig szájüregi herpeszt okoz.

A klinikusok pusztán fizikális vizsgálattal nem tudják megkülönböztetni a két típust, de vannak különbségek a két vírus között. A HSV II által okozott genitális herpesz sokkal nagyobb valószínűséggel kiújul. Ez a diagnózis hasznos lehet az egészségügyi terv felállításában. A Herpes simplex vírusok látensek, ami azt jelenti, hogy tünetek nélkül élhetnek a szervezetben. A kezdeti fertőzés után a vírus bejut az ideggyökerekbe, és átterjed a szenzoros ideg ganglionokba, ahol a különböző testrészekből származó idegek találkoznak.

Mi okozza a genitális herpeszt?

A genitális herpeszt elkapható, ha az illető vaginális, anális vagy orális szexet folytat valakivel, aki ebben a betegségben szenved. HSV II fertőzés gyakrabban fordul elő nőknél és olyan embereknél, akiknek ötnél több szexuális partnerük volt. A legtöbb HSV II-ben szenvedő ember nem tudja, hogy fertőzött, mert nem mindig okoz tüneteket.

Hogyan néz ki a genitális herpesz?

Míg néhány genitális herpeszben szenvedő embernek soha nem lesz tünete, másoknál a fertőzést követő néhány héten belül kialakulhatnak tünetek. A legtöbb ember hólyagok vagy fekélyek (léziók) csoportját észleli. Ezek az elváltozások égnek és fájdalmasak lehetnek. Gyakran az elváltozások megjelenése előtt vizelés során észrevehető bizsergő vagy égő érzés jellemző azon a területen, ahol az elváltozások kialakulnak, valamint viszketés vagy kellemetlen érzés jelentkezik a nemi szervek területén.

herpes simplex

A következő tünetek is jelentkezhetnek:

  • hólyagok a szájon vagy az ajkakon
  • láz, fejfájás vagy ízületi fájdalom
  • vizelési zavarok

A visszatérő genitális herpesz leggyakrabban a kezdeti fertőzést követő első évben fordul elő, és az idő előrehaladtával csökken.

Hogyan terjed a genitális herpesz?

A herpesz akkor terjedhet, ha a fertőzött személy testén elváltozások – hólyagok és nyílt sebek – vannak vagy, ha nincsenek tünetei. A vírusellenes gyógyszer szedése segíthet csökkenteni a genitális herpesz szexuális partnereire való átterjedésének kockázatát.

Hogyan mutatható ki a genitális herpesz?

A HSV1 és HSV2 gold standard kimutatása jelenleg a molekuláris biológiai gyakorlatban alkalmazott polimeráz láncreakció. Multiplex REAL-TIME PCR detektáló készlet használható klinikai diagnosztikai laboratóriumokban és a tudományos kutatási gyakorlatban.

Milyen mintára van szükség a vizsgálathoz?

A vizsgálathoz hólyagváladék, hámsejtkaparék húgycsőből, méhnyakcsatornából, hátsó hüvelyboltozatból, perianális régióból szükséges.

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

A mintavétel különösebb előkészületet nem igényel, a nap bármely szakaszában elvégezhető, étrendi előírás nincs. Javasoljuk azonban, hogy a mintavétel előtti 4 órában kerülje a páciens az illatosított tusfürdők és intim zuhanyok használatát.

Mit jelent az eredmény?

Pozitív eredmény esetén partner/partnerek szűrése feltétlenül ajánlott. A kezelőorvos kórelőzmény és az összes lelet alapján állítja fel a végleges diagnózist és határozza meg a szükséges terápiát.

Herpes simplex PCR - Medicover
Elérhetőségek

Üzenjen nekünk!

close-link